Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali imam pravico do injekcije – lokalne anestezije pri zobozdravniku?

Ali imam pravico do injekcije - lokalne anestezije pri zobozdravniku
Ali imam pravico do injekcije – lokalne anestezije pri zobozdravniku

Če grem zobozdravniku in zahtevam, da pred posegom dobim injekcijo za omrtvičenje, mi jo more dati? Torej: Ali imam pravico do injekcije – lokalne anestezije pri zobozdravniku?

 

Pravica do nebolečega posega

Imate pravico do nebolečega posega. Zato imate pravico zahtevati, da se poseg opravi neboleče, v kolikor je to mogoče (na hudo vnetem zobu je brezbolečinsko delo kljub vsem ukrepom proti bolečini nemogoče doseči).To pomeni, da lahko dobite lokalno anestezijo, kadar se predvideva, da bo poseg boleč. Ker je prag bolečine pri različnih ljudeh različen, se zdravnik za lokalno anestezijo odloča individualno.

Pogovor z zobozdravnikom

Osebno menim, da bo najbolje, da se pred posegom z zobozdravnikom pogovorita ali bo poseg predvidoma boleč, kakšne vrste bolečino lahko pričakujete in kako dolgo bo trajala. Niso namreč vse storitve, ki jih zobozdravnik opravi boleče.

Strah pred zobozdravnikom

V kolikor imate hujši strah pred zobozdravnikom, se o tem prej pogovorita.

Odgovornost zobozdravnika

Zobozdravnik je namreč za svoje delo odgovoren in mora vsak postopek znati zagovarjati. Nesmisel je na primer zahtevati lokalno anestezijo za izdelavo plombe na mrtvem zobu. Vaše zahteve zobozdravnika ne odvezujejo ravnanja v skladu s pravili stroke ali ravnanja v skladu s pravnim redom.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.