Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali je sadni sok dober za zobe?

Ali je sadni sok dober za zobe

Prebrala sem vaš odgovor na vprašanje glede neškodljivosti sladil. Mene pa zanima še ali škodi zobkom tudi naravni sadni sok-brez sladkorja. Ali je škodljiv kupljen grozdni sladkor? Kaj pa med? Se dobi sladilo, za katerega ste napisali, da celo pomaga preprečevati karies (Xylitol?) v trgovini ali v lekarni? Moji 16 mesečni hčeri namreč karies že rahlo načenja sprednje zobe in nikakor noče piti vode ali nesladkanega čaja. Doslej je vedno pila sok, ki se redči z vodo-sirup.

 

Glede naravnega sadnega soka

Naravni sadni sok, tudi, če je brez dodanega sladkorja, vsebuje naravne sladkorje, imenovane fruktoza. Čeprav so ti sladkorji naravni, lahko še vedno prispevajo k zobni gnilobi, če se uživajo v prevelikih količinah. Fruktoza lahko povzroči demineralizacijo zobne sklenine, če sok zaužijete pogosto in v velikih količinah.

Glede grozdnega sladkorja in medu

Glede grozdnega sladkorja in medu: grozdni sladkor vsebuje glukozo in fruktozo ter je sladkor, ki se pridobiva iz grozdja. Grozdni sladkor je precej manj sladkega okusa, zato ga morate za enako sladek okus dodati v pijačo več. Med vsebuje naravne sladkorje, vključno s fruktozo in glukozo. Oba lahko povzročita karies, če se uživata v velikih količinah.

Gled xylitola

Xylitol je naravno sladilo, ki se nahaja v nekaterih sadežih in zelenjavi ter se uporablja tudi kot nadomestek sladkorja. Za xylitol je znano, da lahko pomaga preprečevati zobno gnilobo. To je zato, ker zmanjšuje rast bakterij v ustih in povečuje produkcijo sline, kar pomaga pri nevtralizaciji kislin in preprečevanju kariesa. Xylitol se uporablja v nekaterih žvečilnih gumijih, pastah za zobe, zobnih pastah in pršilih za ustno higieno. Umetnih sladil Vam zanjo ne priporočam.

Sladke pijače priključite glavnim obrokom

Sladkorjem v prehrani Vaše deklice se ne boste mogli popolnoma izogniti. Lahko jih poskušate čim bolj zmanjšati, vendar postopno. Sladke pijače ji ni potrebno popolnoma ukiniti, le priključite jih glavnim obrokom. tako jih bo popila manj.

Pomembno je, da deklico navadite, da ne bo kar naprej nekaj pila. Popije kozarec, ko je žejna in nato nekaj časa nič, da se kislost v ustih zmanjša. Najtežje bo, če je vsakih nekaj minut navajena popiti požirek ali dva sladkih pijač. Predvsem naj ne pije sladkih pijač ponoči, ali jih naj pije čim manjkrat.

Če vaša deklica noče piti vode, poskusite z drugimi metodami, da spodbudite pitje vode, na primer z uporabo različnih vrst kozarcev ali stekleničk.

Najpomembnejša je seveda higiena zob, predvsem zvečer pred spanjem. Poskusite deklico motivirati za dobro ustno higieno in pitje manj sladkih pijač. Omejite ali ukinite pitje ponoči, dogovorite se, da lahko ponoči pije le vodo. Ker so vse deklice rade lepe in urejene, menim, da z motivacijo ne boste imeli problemov.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.