Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali je zob, ki je plombiran ozdravljen in ne more več gniti?

Ali je zob, ki je plombiran ozdravljen in ne more več gniti
Ali je zob, ki je plombiran ozdravljen in ne more več gniti

Stara sem osemnajst let in naj Vam povem, da sem imela veliko kariesov in imam skoraj na vsakem zobu zalivko oziroma plombo. Najprej me zanima ali je takšen zob ozdravljen kariesa močno prizadet oziroma poškodovan?

Imam krive zobe

Imam tudi krive zobe, ker v preteklosti nisem redno nosila zobnega aparata, vendar sedaj redno obiskujem ortodonta in mislim, da se bodo zobje lepo poravnali.

Gniloba na enki

Na sprednjem zobu enka sem ob strani prav tako imela karies in zobozdravnica mi ga je uspešno odstranila in mi je naredila belo plombo.(Plomba ni velika in se nahaja ob strani zoba). Na začetku mi je to plombo naredila tako, da se je držala sosednjega sprednjega zoba. Bila sta torej skupaj Sedaj pa mi je naredila med plombo na enem zobu in drugim sprednjim zobom mali razmak, saj mi je povedala, da mora biti vmes prostor za čiščenje zoba z zobno nitko. Zanima me ali se strinjate s tem.

Res je, da se tale plomba komajda vidi vendar me zanima,  kako je možno še bolj zmanjšati vidljivost take plombe? Čeprav mi je sama zobozdravnica dejala, da ta plomba na sprednjem zobu ne bo padla, pa je mene vseeno strah in se bojim, da ne bi kar naenkrat ostala brez plombe na zobu, ker veste, da če se to zgodi se takoj opazi in najbrž bi bilo videti grozno, če bi na enkici ostala brez plombe.

Ali je zob, ki je plombiran ozdravljen in ne more več gniti?

Sedaj me res grozno skrbi in bojim si preveč s ščetko drgniti po tem zobu. Prav tako imam neprijeten občutek, kadar jem ali pijem. Kaj mi svetujete? Ali je moj strah upravičen? Rada bi Vas vprašala še to ali kako naj še bolj skrbim za svoje zobe, ker se zavedam, da jim v preteklosti nisem naklonila preveč pozornosti, vendar se sedaj trudim in rada bi imela zobe še dolga leta in želim si doseči to, da na mojem zobu ne bo nobenega kariesa več!

 

Predvsem sem vesela, da se zavedate, da je skrbna in učinkovita ter redna ustna higiena edini način, s katerim lahko dosežemo zdravje v ustni votlini. Tudi ortodontska obravnava je zelo dobrodošla, kadar imamo tesna stanja zob, zobe premaknjene naprej, nazaj, zasukane oziroma rotirane. S tako terapijo se sprostijo tesni medzobni prostori in postanejo bole dostopni za nego.

Gnitju zoba rečemo karies, plombiran zob ni “ozdravljen”, ampak popravljen, oziroma saniran. Pozdravljen bi pomenilo, da se je na mestu kariesa naredila nazaj zdrava zobovina. Tega pa pri kariesih, ki zahtevajo odstranitev kariozne zobovine ni moč doseči.

Plombiran zob  ni varen pred kariesom

Kadar je zob plombiran, to ne pomeni, da je s tem obvarovan ponovnega kariesa. Lahko nastane karies – gniloba na drugem delu zoba ali ob plombi. Če se naredi ob plombi, imenujemo tak karies sekundarni karies.  Sekundarnega kariesa se lahko obvarujete s skrbno in redno ustno higieno.

Vprašali ste me, ali je plombiran zob prizadet

Plombiran zob ni več cel, ampak je del zoba nadomeščen s plombirnim materialom. Če gre za obsežne plombe, ki zajamejo velik del zoba, je seveda možnost odloma dela plombe ali pa zoba večja, kot pri naravnem zobu. S plombiranjem oskrbljen zob naj bi zdržal sile grizenja pri prehranjevanju. V kolikor se izkaže, da plombirni material sil ne more zdržati, ali se s plombiranjem zoba ne da več obnoviti, se lahko odločimo za protetično oskrbo zoba. Čiščenje je zelo pomembno, s čiščenjem ne moremo odstraniti plombe, ki je še ustrezna.

Profesionalna podpora čiščenju doma

Pomembno je vedeti, da z rednimi kontrolnimi pregledi ter profesionalnim čiščenjem v podporo čiščenju doma lahko dosežete, da plombe trajajo dlje. S profesionalnim čiščenjem vam zobozdravnik očisti tudi vsa težje dostopna mesta, ki jih morda z nego doma ne uspete doseči.

Čiščenje medzobnih prostorov je zelo pomembno

Med zobmi mora vedno biti dovolj prostora, da lahko uvedemo nitko in  medzobno ščetko, saj je to edini način, da dobro očistimo tudi ploskve zob, ki jih običajna zobna ščetka ne doseže. Zato se seveda strinjam s tem, da Vam je zobozdravnica omogočila čiščenje tega predela.

Plomba ne izpade brez vzroka

Plomba ne izpade, kar tako, brez vzroka. Najpogostejši vzrok je sekundarni karies. Seveda pa  imajo tudi materiali, ki jih uporabljamo v zobozdravstvu svojo trajnostno dobo in je dotrajano in iztrošeno plombo čez čas potrebno zamenjati. V kolikor pa bi plombica vseeno izpadla, Vam bo zobozdravnica zagotovo v najkrajšem možnem času napravila novo.

Barvno ujemanje plombe z zobovino

Koliko je vidna plomba je odvisno od barvnih posebnosti (barva, nasičenost, transparenca …) Vašega zoba. Naknadno barve že izdelane plombice ni mogoče korigirati, izbira barve je pomembna pri izdelavi plombice. Novejši materiali se ne zabarvajo, lahko pa se zabarva zob, še posebno, če uživate hrano z močnimi barvili. (kava, čaj, borovnice?). Zato čez čas lahko nastane vidna razlika med barvo zoba in plombe.