Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali lahko zdravljen – mrtev zob boli?

Ali lahko zdravljen - mrtev zob boli
Ali lahko zdravljen – mrtev zob boli

Stara sem 21 let. Pred 1 letom in tremi meseci sem imela na zgornji levi šestici vnet živec. Takratni zobozdravnik mi je zob “pozdravil”. Čez 1 leto (novembra 2002)pa je ta šestica postala spet občutljiva, ta občutljivost pa se je stopnjevala v bolečino.

Zobozdravnik je ugotovil, da me boli amputiran zob

Zdajšnji zobozdravnik je ugotovil, da je bil vnet živec “zdravljen” z amputacijo, ki naj bi bila že zdavnaj iz “mode”, uporabna pa bolj za mlečne zobe. Šlo je za vnetje, vsaj mislim. Zobozdravnik mi je živec odstranil in opravil polnitev, celotno zdravljenje pa se je končalo januarja letos, ko sem dobila plombo.

Tu pa nastopi težava. Že kakšen teden je ta zob spet občutljiv. Pogosto me boli tako, da me boli še oko nad njim. Včeraj sem bila pri svojem zobozdravniku, ki mi je zagotavljal, da mrtev zob pač ne more biti občutljiv na mrzlo. Sama sem zelo pozorna na ta zob in sem popolnoma prepričana, da ne gre za psihično bolečino, sploh pa ne gre samo za občutljivost na mrzlo in vroče. Večkrat sem poskusila, da ne bi vzela analgetika, pa ne zdržim prav dolgo. Ne vem, kaj naj storim.


Zdi se mi, da dobro skrbim za higieno: zjutraj si operem zobe, med tem 2x nanesem zobno pasto, zvečer pa higieni posvetim veliko več časa, saj imam na spodnjih zobeh nameščen fiksni aparat, tako si najprej zobe operem najprej z navadno (električno) zobno ščetko, potem spodnje zobe posebej s krtačko za aparat, potem si zgornje očistim z nitko, nato pa usta splaknem še z ustno vodo, ki jo uporabljam tudi zjutraj.

Zobne nitke res ne uporabljam že dolgo. Skrbi me, da se v zobu ali koreninah plete kak proces, ki bi bil lahko usoden za zob. Ne vem, kaj naj storim. Včasih se mi zdi, da moram res precej težiti, da me kdo pregleda, ampak mene res zelo skrbi za zobe. Že do polnitve je trajalo precej časa, pravzaprav je ortodont ugotovil, da je šlo za amputacijo in mi naročil, kaj naj povem zobozdravniku. Mi lahko poveste, če je res tako nemogoče, da ta mrtev zob ne more biti občutljiv? Kaj mi je storiti?

 

Kaj je amputiran zob?

Kadar je zaradi globokega kariesa vnet le del zobnega živca, le del, ki se nahaja v zobni kroni se lahko zobozdravnik odloči za delno odstranitev zobnega živca. Ta postopek imenujemo amputacija zobne pulpe oz. zobnega živca. Takemu zobu rečemo amputiran zob.Postopek se še vedno izvaja, indikacije pa so zelo ozke. Težko je namreč ugotoviti, ali je vnet le del zobnega živca, ali ves živec. Pogosteje se za ta postopek odločimo pri mladih pacientih, kjer zobne korenine še niso dokončno zrasle – se oblikovale. Če ocenimo, da je prognoza zdravljenja koreninskih kanalov slabša od prognoze amputacije, in če je amputacija izvedljiva, se lahko odločimo za amputacijo. Amputiran zob je potrebno redno spremljati.

Ali lahko zdravljen – mrtev zob boli?

Zelo težko Vam odgovorim, kaj naj bi bil vzrok težavam. Vendar, ker je od polnitve minil komaj mesec dni, uspeha zdravljenja koreninskih kanalov še ne moremo ocenjevati.  Zagotovo pa mrtev zob lahko boli na ugriz in na poklep. Navajate, da je bolečina prisotna tudi sicer, če prav razumem, spontana (sama od sebe). Niste navedli ali zob boli na poklep (če potrkate po njem) ali je občutljiv predel nad vršičkom korenine zoba, če tam pritisnete s prstom, morda je zob občutljiv le na ugriz ali je morda bolečina kljuvajoča? Mrtev zob lahko boli na ugriz ali na poklep, ali sam od sebe, bolečina je navadno rahlo do močno kljuvajoča.

Ali lahko mrtev zob boli na toplo in hladno?

Mrtvi zobje na toplotne dražljaje niso občutljivi, lahko pa je nanje občutljiv kak sosednji zob..

Kaj storiti?

Če bi bili moja pacientka, bi najprej preverila ali morda plomba ni previsoka. Običajno pomaga, če zob malo pobrusimo – razbremenimo. Morda je plombica malce previsoka, pa sami pa tega niti ne čutite, zob pa v takem primeru lahko boli na ugriz in ali poklep.

Preverila bi tudi, ali ima zob morda kak obzobni žepek, previsno plombo in je morda vzrok bolečine v vneti dlesni. Če je vneta dlesen v medzobnem prostoru zoba,  lahko zob kar pošteno boli.V tem primeru je potrebno očistiti obzobni žepek, morebitni previs plombe pa odstraniti.

V kolikor sta zdravljenje in polnitev zoba potekala brez težav in je kontrolni rentgenski posnetek po polnitvi ugoden ter bolečina ne zahteva jemanja protibolečinskih zdravil, običajno čakamo. Uspešnost zdravljenja koreninskih kanalov ocenjujemo šele leto dni po polnitvi.