Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali naj živo rdeče dlesni še mažem s propolisom?

Ali naj živo rdeče dlesni še mažem s propolisom
Ali naj živo rdeče dlesni še mažem s propolisom

Stara sem 25 let in nedolgo nazaj sem opazila, da imam težave z dlesnami.

Živo rdeče dlesni

Na spodnji zunanji strani zob so moje dlesni živo rdeče in tudi zobje so se mi malce podaljšali. Takoj sem odšla k zobozdravniku, ta mi je odstranil zobni kamen in priporočal naj si dlesni po vsakem umivanju zob namažem s propolisom. To redno počnem a so moje dlesni še vedno živo rdeče.

Odmik dlesni in bolečina na hladno toplo

Na zgornji strani nad obema štiricama, se je dlesen pomaknila navzgor in sicer na enem zobu za približno 1 mm, na drugem pa za dva, kar je moteče pri mrzlo-hladnim pijačam in tudi pri ščetkanju zob mi skeli. Dlesni mi ne krvavijo in na notranji strani zob dlesni niso tako rdeče kot na zunanji.

Zobe si umivam redno

Zobe si umivam redno vsaj 2x na dan, uporabljam zobno nitko, zadnje čase tudi medzobno ščetko in ustno vodo. Kljub temu imam občutek, da je vsak dan z mojimi dlesnami slabše.

Ortodont me je opozoril, da sem nagnjena k parodontalni bolezni

Nosim tudi snemalni zgornji aparat in ortodont me je opozoril, da sem nagnjena k parandontozi, česar se zelo bojim. Naj povem, da sem tudi zmanjšala s kajenjem, začela jesti sadje …

Ali smem dlesni mazati z limono in propolisom?

Zanima me, če si smem dlesni mazati z limono zaradi vitamina C in propolisom. Zanima me, kaj je vzrok za pomik dlesni, naj še povem, da sem včasih uporabljala trdo zobno krtačko in tudi močno drgnila po zobeh, v enem letu so mi odstranili 3 modrostne zobe … Ali je mogoče to vzrok za pomik dlesni? V družini nima noben težave z dlesnami.

 

 

Žal Vam brez pregleda in odčitanja rentgenske slike ne morem svetovati prav za vašo situacijo, lahko pa vam odgovorim na splošno.

Živo rdeče dlesni

Živo rdeče dlesni so običajno posledica vnetja. Vnetje lahko povzročajo zobne obloge. Če sem vas prav razumela, ste močno poostrili ustno higieno z zobno ščetko. Uporabljati ste začeli tudi zobno nitko in medzobne ščetke. Zmanjšali ste tudi kajenje.

Propolis in limona

Sama bi bila previdna s propolisom. Propolis je protivnetna učinkovina, deluje  tudi antiseptično. Vendar, če vsebuje alkohol, lahko alkohol draži tkiva v ustih. Alkohol lahko na nežni dlesni povzroči alkoholno opeklino. Limono raje zaužijte kot limonado, vendar si, če je popijete veliko, po pitju z vodo izperite usta, da zmanjšate kislost v ustih. Uživanje veliko kisle hrane lahko poveča občutljivost zob na hladno – toplo. Povzroča lahko tudi kislinske erozije zob. Uporabe propolisa in limone ne svetujem.

Gre morda za parodontalno bolezen?

Seveda je potrebno najprej ugotoviti ali gre morda za začetek parodontalne bolezni. Na vašem mestu bi opravila tako pregled zob kot parodontološki pregled. Čiščenje zobnega kamna ste že opravili, morda je potrebno zobne površine še spolirati, saj samo po čiščenju z ultrazvokom površine ostanejo hrapave in dražijo dlesen. Tako se dlesen ne more umiriti, pozdraviti. V kolikor pa imate težave s tehniko čiščenja priporočam, da se naročite na trening ustne higiene, tako boste znali vzdrževati gladke površine, ki jih boste dosegli s profesionalnim čiščenjem. Parodontalno bolezen je potrebno imeti pod kontrolo zobozdravnika, tako kot mora biti kontroliran na primer diabetes. Obe bolezni, ko ju enkrat imate sta kronični bolezni, nista ozdravljivi, lahko pa ju imamo pod kontrolo. V kolikor se ugotovi, da gre za napredovalo parodontalno bolezen, je potrebno pristopiti k nadaljnjim postopkom zdravljenja parodontalne bolezni.

Zdravilne učinkovine le ob poslabšanju in za kratek čas

Načeloma je tako, da zdravila in zdravilne pripravke, ki jih nanašamo na dlesni le za krajši čas, takrat, ko se stanje poslabša. Sicer pa zdravje v ustih vzdržujemo z ustrezno ustno nego ob pomoči zobozdravnika.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.