Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali obstaja možnost za obdržanje majavih zob?

Ali obstaja možnost za obdržanje majavih zob
Ali obstaja možnost za obdržanje majavih zob

Ko sem bila stara 28 let sem imela prvič težave z zobmi, imela sem vnetje dlesni, obenem granolom ter pretirano občutljivost zob na vroče in hladno. Redno sem obiskovala zobozdravnika ter specialista, nakar so se te težave umirile. Specialist je že takrat omenil paradontozo, vendar je menil, da noben poseg ni potreben.

Lansko leto sem napolnila 37 let. V teh 10 letih sem redno obiskovala zobozdravnika, nobenih posebnih težav ni bilo. Letos poleti, avgusta sem imela hudo vnetje dlesni. Dobila sem tri terapije antibiotikov, zatem pa mi je zobozdravnik opravil kiretažo zob, ki so bili vneti. Prej sem si zobe nitkala, zdaj moram uporabljati zobno prho.

Sprednji trije zobje se mi rahlo majejo, obe enki in ena dvojka. To sem povedala tudi mojemu zobozdravniku. Zobozdravnik je potrdil moj sum. Rekel je, da je to rahla majavost zob in da naj še naprej uporabljam zobno prho in skrbim za zobe.

Ali je to majanje prehodnega značaja, če se bo stopnjevalo, kam naj se obrnem po pomoč? Koliko časa traja od rahlega majanja zob do izpada? Ali naj se izogibam grizenju hrane s temi zobmi? Mi lahko priporočite kakšnega dobrega specialista, eventualno tudi privat?

 

Parodontalna bolezen ne miruje

Vaše dosedanje zdravljenje Vaše bolezni je potekalo ustrezno, vendar bolezen očitno še napreduje. Parodontalni bolniki navadno potrebujete stalno oskrbo in redne preglede pri specialistu za ustne bolezni in parodontologijo tudi, kadar bolezen miruje.

Pomembna je tako nega doma, kot tudi redni obiski pri zobozdravniku

Kot Vam je svetoval že Vaš osebni zobozdravnik, Vam tudi jaz priporočam natančno ustno higieno. To pomeni čim večjo odsotnost zobnih oblog ves čas. Navadno ustrezna ustna higiena, s katero zagotovimo odsotnost oblog in odsotnost krvavitve dlesni pripomore k ponovni utrditvi zob. Seveda pa, v kolikor so žepki zelo globoki, jih sami ne boste mogli zadovoljivo čistiti. To lahko naredi le zobozdravnik z rednim luščenjem in glajenjem zob s povečanimi globinami sondiranja.

Parodontalno bolezen je potrebno imeti pod nadzorom

Koliko je parodontalna bolezen pri Vas napredovala in koliko je stanje alarmantno, se bo najbolje dalo oceniti s kombinacijo analize rentgenskega posnetka in z merjenjem globine žepkov. Ugotovilo se bo kakšna je izguba podporne kosti. Glede na to, se bo tudi določilo kakšno terapijo potrebujete. Kot sem že večkrat napisala, je parodontalno bolezen možno zelo upočasniti ali celo zaustaviti.

Ob ustrezni ustni higieni lahko majave zobe normalno obremenjujete (grizete z njimi) v mejah normale. Nikar ne obupajte, rahla majavost še ne pomeni, da so zobje izgubljeni. Vaš zobozdravnik vas bo zagotovo napotil do specialista parodontologije, ko bo ocenil, da je to potrebno.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.