Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ali se umaknjene dlesni zaradi pretrde zobe ščetke zarasejo nazaj?

Ali se umaknjene dlesni zaradi pretrde zobe ščetke zarasejo nazaj
Ali se umaknjene dlesni zaradi pretrde zobe ščetke zarasejo nazaj

Zanima me, če se dlesni še zarastejo. Kakšni dve leti nazaj sem si kupil pretrdo zobno ščetko. Tako sem povzročil, da se je dlesen na več mestih umaknila, tako da mi “gledajo” ven celi zobje.

 

Sami ste pravilno ugotovili najverjetnejši vzrok umika Vaših dlesni. Preveč intenzivno ščetkanje zob v nepravilni tehniki rado povzroča težavo, ki ste jo opisali. Vendar po Vašem opisu ne morem z gotovostjo trditi, da je vzrok umika dlesni samo nepravilna in preveč intenzivna tehnika ščetkanja.

Paleta vzrokov umika dlesni je namreč zelo pestra. Dlesni same od sebe se ne bodo “zarasle”, je pa možno tako umikanje dlesni zagotovo ustaviti. Za postavitev diagnoze in določitev ukrepov ali načina terapije Vam predlagam pregled zob in parodontološki pregled po potrebi. Da se ne bi spregledalo morebitne parodontalne bolezni.

Zaenkrat Vam lahko svetujem le, da uporabljate srednje mehko ščetko in tehniko ščetkanja od dlesne proti zobu (od rdečega proti belemu), a ne s preveliko silo. Če zelo močno pritiskate z zobno ščetko in tega ne morete kontrolirati primite ročaj ščetke kot svinčnik in tako ne boste mogli preveč pritiskati.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.