Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Antikariogeni dejavniki

Antikariogeni dejavniki
Antikariogeni dejavniki

Zanima me, kateri dejavniki (tudi hrana) zavirajo nastanek kariesa, saj imam s tem kar veliko težav.

 

Čiščenje zob

Najpomembnejše je predvsem pravilno čiščenje zob. Zobje, ki so sanirani in dlesni zdrave potrebujejo le še natančno in redno odstranjevanje zobnih oblog. O čiščenju sem že precej napisala v poglavju “Čiščenje zob”. Najpomembnejša je pravilna tehnika čiščenja zob. V pomoč so Vam lahko barvila za obarvanje zobnih oblog, ki si jih lahko kupite v specializiranih trgovinah.

Hrana in pijača

Hrana je pomemben dejavnik, predvsem hrana, ki je sladka, ter kisla pijača (kislo sadje, zelenjava, kislinski dodatki v hrani, gazirane pijače) povzroča kislo okolje. Tako okolje pa je ugodno za razrast bakterij in raztapljanje sklenine. Vendar to ne pomeni, da je ne smete uživati. Le po hranjenju si zobe izplaknite z vodo, da kislost izničite. Priboljške pa pojejte ob glavnih obrokih.

Svetujem Vam, da hrano uživate v strnjenih obrokih in med obroki uživate le nevtralne tekočine, na primer vodo. Tako boste dali slini v ustih priložnost, da vzpostavi nevtralno okolje v ustih. Včasih je vzrok tudi preveč želodčne kisline. Pomembni so redni obiski zobozdravnika, ki Vam po potrebi profesionalno dodatno očisti zobe ter ugotovi in sanira morebitne začetne kariese. Sicer pa bi Vas morala pregledati, da bi Vam lahko natančneje svetovala.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …