Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Aparat, izbira ortodonta

Aparat, izbira ortodonta
Aparat, izbira ortodonta

Napačno ortodontsko zdravljenje

Prebrala sem vaše odgovore, ki so mi dali upanje, vendar imam še nekaj dodatnih vprašanj. Krive zobe imam že od rojstva, vendar me zobozdravnica, h kateri me je mami že v zgodnem otroštvu redno vozila ni napotila k ortodontu. Tako sem obiskala ortodonta šele pri 16 letih, vendar sem hitro obupala.

Kasneje sem začela znova, ker se je ortodontinja zamenjala. Nova ortodontinja mi je povedala, da sem aparat nosila popolnoma napačne konstrukcije. Sploh ni bil primeren za moje zobe. Tako sem ponovno obupala.

Odločila sem se za samoplačniško ortodontsko terapijo

Sedaj pa sem odločena, da si kupim fiksni aparat, ker so mi že v začetku povedali, da mi prek zavarovanja ne pripada. Zanima me kakšni so kriteriji za brezplačen aparat. In pa, če mi zaradi moje prekinitve zdravljenja ne pripada niti klasični snemljivi aparat, kot so mi rekli.

Naj povem, da mi kljub mojim skoraj 21 letom še ni zrasel eden od zgornjih stalnih zob, ker mi je mlečnega zdravnica izpulila šele na opozorilo ortodontinje, pri 17 letih.

Kakšen poseg me čaka glede tega, in pa, kakšen aparat je najprimernejši. Ker pa v domači ortodontski ordinaciji nimam možnosti za zdravljenje me zanima, če si lahko sama izberem ortodonta na primer v Ljubljani. In pa še eno vprašanje bi morala zaradi moje starosti plačevati celotno zdravljenje, ne samo aparata. Ali res nisem upravičena do brezplačnih storitev, kljub dodatnemu zavarovanju.

 

Res boste morali pokriti vse stroške ortodontskega zdravljenja sami

Žal, Vas moram razočarati: Kriterij za aparat, ki ga krije zavarovanje je nepravilna raščenost zob in ali čeljusti ter starost do 19. rojstnega dne. Na stroške zavarovalnice Vam ne pripada niti pregled pri specialistu ortodontu. Plačati morate celotno zdravljenje. Ortodontsko zdravljenje je proces, ki zahteva veliko obiskov, ne samo nakup aparata.

Zelo verjetno bo potreben fiksni zobni aparat. O vsem se dogovorite s specialistom ortodontije.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.