Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ortodontski zobni aparat – razlika med snemnim in fiksnim

Aparat razlika med snemnim in fiksnim
Aparat razlika med snemnim in fiksnim

Stara sem 20 let in se ne morem sprijazniti s svojimi zobmi. Moti me predvsem enka zgoraj desno, ki je nekoliko obrnjena, pa tudi zobje spodaj mi vedno bolj lezejo naprej (pred približno 3 leti so bili še popolnoma ravni). Pri 10ih sem sicer že imela snemljiv zobni aparat. Vendar sem zdravljenje po 4 letih sama prekinila, ker ni bilo vidnih nikakršnih rezultatov (priznam, da sem aparat nosila zgolj ponoči).

Sedaj pa me zanima, kaj bi se še dalo storiti, saj si zelo želim imeti ravne zobe. Ali bi fiksni aparat v mojem primeru pomagal in zakaj sem takrat dobila snemljivega? Kakšna je sploh razlika v delovanju med snemljivim in fiksnim aparatom?

 

Za ortodontsko terapijo leta niso ovira

Prav gotovo še ni prepozno za ponovno ortodontsko terapijo. Kakšna vrsta terapije je za Vas primerna, bo odločil specialist ortodont, ki Vas bo obravnaval.

Razlika med snemnim in fiksnim aparatom

Snemni ortodontski aparat je snemljiv, ima akrilatno osnovo, v katero so vpete žice, ki uravnavajo zobe. Učinek delovanja je povezan s časom nošenja. Poznamo več tipov snemljivih ortodontskih aparatov, razvrščamo jih glede na nepravilnost, ki jo želimo odpraviti.

S snemnim aparatom lahko zobe samo nagibamo, s fiksnim pa tudi premikamo. Osnova fiksnega ortodontskega aparata so bracketi, majhni elementi, ki se jih prilepi na zobe. Ljubkovalno jih imenujemo zvezdice. Skoznje se napelje posebna žica. Ker fiksni ortodontski aparat ni snemljiv je aktiven v ustih štiriindvajset ur na dan. Poznamo več tipov bracketov (nosilcev fiksnega zobnega aparata) in žic, specialist ortodont jih izbere glede na vrsto nepravilnosti.

Zobni aparat s prozornimi folijami je snemni zobni aparat.

Pred ortodontsko terapijo morajo biti usta brez kariesov in vnetja dlesni

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.