Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bele neodstranljive obloge na zobeh

Bele neodstranljive obloge na zobeh
Bele neodstranljive obloge na zobeh

Mene pa zanima, kaj je ta bela snov ob začetku zoba pri dlesni? Ne mislim na obloge, ampak zgleda tako, kot da je del zoba takšen. Vendar včasih tega nisem imela, sedaj pa postopoma na vse več zobeh. Zanima me še nekaj glede zobne nitke. Nikoli je še nisem uporabljala, zato me zanima ali je le za enkratno uporabo ali jo je treba recimo sprati pod vodo? Hvala za odgovore.

 

Bela obloga na zobeh je najverjetneje zobni kamen

Menim, da ste na zobeh opazili zobni kamen. Ta je lahko belkast, siv, rjav. Že formiranega zobnega kamna sami ne boste mogli odstraniti. Zobni kamen je zobna obloga, ki je zatrdela, ker se je v mehko oblogo, ki ni bila odstranjena odložil kalcij iz sline. Tak zobni kamen draži dlesen, pod njim pa lahko nastane karies. Zato priporočam, da skrbite za redno obdobno profesionalno odstranjevanje.

Bela obloga na zobeh je lahko tudi demineralizacija – začetni karies

Druga možnost, če je belo področje v nivoju zobne površine je, da gre za  demineralizacijo oziroma začetni karies. Prve stopnje kariesa so demuineralizacija zobovine – sklenine. V tej fazi se lahko zobe premazuje s fluorovimi preparati, lahko pa se uporabi posebna impregnacija, da se tako demineralizirano področje ne bi razvilo v karies, ki bi ga bilo potrebno plombirati.

Zobna nitka je za enkratno uporabo.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.