Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bele pike v ustih

Bele pike v ustih
Bele pike v ustih

Stara sem 21 let. Večkrat se mi je že na jeziku naredila bela boleča pika. Traja 5 dni in izgine. To se mi sedaj ponavlja tako, da se mi vsak drugi teden pika naredi na jeziku, ali ustnici. Na ustnici imam dve beli piki in ni videti kot herpes. Zanima me, ali do tega pride le z okužbo s kakšnim bacilom, ali je možno, da imam v sebi kakšen tak bacil oziroma virus, da se potem tako pogosto pojavljajo te pike. Zanima pa me tudi, kako se takim pikam reče, namreč iskala sem že po raznih knjigah pa tega nisem nikjer zasledila oziroma ne vem pod kaj bi iskala. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem!

 

Morala bi te pike v ustih videti, da bi vam lahko kaj več povedala konkretno za vašo situacijo. Pri belih pikah opisujemo in bi vam lahko bolj konkretno odgovorila, če bi mi podrobnehe opisali kako so videti:

  • kolikšna je pika,
  • ali je izbočena,
  • ali je bolj prosojna,
  • mlečne barve,
  • čvrsta ali stisljiva,
  • v nivoju ostalega tkiva ali nad njim,
  • koliko časa se že pojavlja,
  • ali kdaj za dlje časa izgine …

Zato vam bom opisala afte, ki so najpogostejše bele pike v ustih, in najbolj ustrezajo vašemu opisu.

Afte so sila neprijetne

Afte, ki se pojavljajo pogosteje in jih je v ustih več hkrati so lahko hudo neprijetne. Bolezen imenujemo rekurentni aftozni stomatitis (ponavljajoče aftozno ustno vnetje). So virusna ali bakterijska infekcija.

Kdaj se afte pojavijo

Pojavijo se navadno ob padcu splošne odpornosti organizma, ob stresu, kot spremljajoči pojav pri drugih infekcijskih boleznih, pomanjkanju železa in vitaminov in podobno. Pojavljajo se zlasti na sluznici lic, ustnic, jezika redkeje pa na nebu in dlesni.

Kako zgledajo afte

Afte se začno kot pekoča rdečina, po dveh dneh pa se razvije 2-6mm velika belkasta razjeda. Po 7 -10 dneh se same zazdravijo brez brazgotin.

Velike afte

Včasih se pojavljajo res velike afte, ki so lahko zelo moteče pri hranjenju. Moteče znajo biti tudi pri govoru, še zlasti, če se pojavljajo na jeziku.

Velike pogosto ponavljajoče se afte

Velike afte, ki se pojavljajo neprestano, so lahko simptom Chronove bolezni. Zato je pomembno, da o take vrste aftah obvestite tudi svojega splošnega zdravnika. Usta so namreč začetni del našega prebavnega trakta in Chronova bolezen se lahko odkrije ravno zaradi ponavljajočih se velikih aft v ustih.

Kako lahko glede aft ukrepate sami in kako vam lahko pomaga zobozdravnik

Svetujem Vam, da si okrepite splošno zdravstveno stanje. Kadar so težave z aftami pogoste in zelo moteče, se obrneti na zobozdravnika. Na zobozdravnika se obrnite takrat, ko so afte prisotne v ustih, in ne takrat, ko aft nimate. Glede na stanje bo predpisal sredstva, ki vsebujejo lokalne antibiotike, anestitike oz. topikalne streoide. Tako si boste precej olajšali težave. Če bo ocenil, da je stanje resnejše, bo svetoval pregled pri ustreznem specialistu.

 

Imate podoben problem? Naročite se in svetovali vam bomo: 031 656 901

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.