Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Beljenje zob doma in pri zobozdravniku

Beljenje zob doma in pri zobozdravniku
Beljenje zob doma in pri zobozdravniku

Zanima me, kakšne so možnosti uspešnega beljenja zob, porumenelih zaradi kave in cigaret, s komercialnimi izdelki in kakšni so postopki beljenja pri zobozdravniku?

Belilne zobne paste

Komercialna belilna sredstva, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini vsa delujejo na principu abrazivnosti. V teh pastah so trdi delci, ki mehansko drgnejo zobno površino med ščetkanjem. Zato bolj ali manj učinkovito odstranijo zunanja zabarvanja, ki jih povzročata hrana in kajenje. Take zobne paste pri pogosti uporabi počasi tanjšajo skleninski plašč zoba.

Belilna sredstva na osnovo aktivnega kisika za domačo uporabo

Belilna sredstva v obliki gelov, ki se nanesejo v priloženo šablono. Potrebno je paziti na koncentracije, saj lahko z beljenjem brez zobozdravniškega nadzora, kaj hitro naredimo več škode kot koristi in zobe prebelimo.

Beljenje pri zobozdravniku

Kadar belimo zobe pri zobozdravniku se lahko odločimo za dve metodi. Po eni metodi belimo zobe v zobozdravstveni ordinaciji in nanesemo visoko koncentrirano belilo na zobe. Pri tem potek beljenja zobozdravnik neprestano nadzira.Po drugi metodi, se izdela posebna šablona iz umetne mase, ki se adaptira na zobe. Peroksidne raztopine so v tem primeru manj koncentrirane. Pacient dobi belilo in šablono za domov. Zvečer nanese belilo v šablono in jo namesti na zobe ter jo ima v ustih čez noč toliko ur kot to sproti določi zobozdravnik. Beljenje  – svetlenje zob ne poteka vedno enako pri vseh ljudeh.

Pomembno je vedeti

Preden se odločite za beljenje je vedno potrebno poskrbeti za natančen pregled pri zobozdravniku. Zobje morajo biti sanirani, brez kariesov in dlesni morajo biti zdrave.

Pred začetkom beljenja je potrebno profesionalno čiščenje in poliranje zob pri zobozdravniku. Sicer se bodo pobelili le očiščeni deli zobovine, predeli, kjer je prisoten zobni kamen pa ne. Če so zobje bolj zabarvani v medzobnih prostorih in tam pred beljenjem niso res dobro očiščeni, bo razlika v barvi še bolj poudarjena.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …