Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Beljenje zob z notranjim obarvanjem

Beljenje zob z notranjim obarvanjem
Beljenje zob z notranjim obarvanjem

Ko sem prebirala odgovore na nekatera podobna vprašanja, žal nisem našla vseh odgovorov na moje, zato vam pišem tudi jaz, čeprav ste na podobna vprašanja že odgovarjali. Stara sem 19 let in imam težave z barvo zob. Mlečni zobje so bili skorajda snežno beli, z rastjo stalnih pa so se začele pojavljati težave.

Vsi zobje so rahlo rumenkasto/rjavkaste barve, sprednji pa imajo poleg tega se svetlejše madeže, ki postanejo najbolj izraziti, ko sem prehlajena, tako da imam včasih skoraj črno-bele zobe.

Zobozdravnik je dejal, da je to najbrž posledica jemanja velikih količin železa v otroštvu. Je to res? Kakšen način beljenja bi bil najprimernejši? So taksni postopki dragi? Ker imam zdrave zobe me tudi zanima, če jih beljenje lahko poškoduje.

 

Zabarvanje, ki ga opisujete se imenuje notranje zabarvanje zob. Ker Vas nisem videla, Vam ne morem z gotovostjo povedati, kakšen je vzrok Vašega zabarvanja. Zato Vam bom naštela nekaj najpogostejših vzrokov notranjih zabarvanj.

Vzrok za spremenjeno barvo je nepravilna zgradba ali nepravilna debelina sklenine in dentina (zobovine pod plastjo sklenine) ali kar oboje. Pogosto so zabarvane globoke plasti sklenine in dentina. Notranje zabarvanje nastane med razvojem zob, preden zob izraste v ustno votlino. Zabarvana je lahko vsa zobna krona ali le manjša področja.

Beljenje lahko poskusimo, so pa rezultati nepredvidljivi.

Pomembno je vedeti

Zobovina z motnjami v razvoju se lahko obnaša drugače kot taka, ki motenj nima. Zato so rezultati predvsem beljenja lahko nepredvidljivi. Četudi dosežemo zadovoljivo razbarvanje ali svetlenje, je lahko taka zobovina bolj kompromitirana, kot zobovina brez motenj v razvoju.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …