Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Beljenje zob

Beljenje zob
Beljenje zob

Tudi jaz se zanimam za beljenje zob. Najugodnejša varianta?

Komercialna belilna sredstva, ki jih lahko kupite v skoraj vsaki trgovini vsa delujejo na principu abrazivnosti. V teh pastah so trdi delci, ki mehansko drgnejo zobno površino med ščetkanjem. Zato bolj ali manj učinkovito odstranijo zunanja zabarvanja, ki jih povzročata hrana in kajenje. Take zobne paste pri pogosti uporabi počasi tanjšajo skleninski plašč zoba.

Kadar belimo zobe pri zobozdravniku v ordinaciji se lahko odločimo za dve metodi. Po eni metodi belimo zobe v zobozdravstveni ordinaciji in nanesemo visoko koncentrirano belilo na zobe. Pri tem potek beljenja zobozdravnik neprestano nadzira.

Po drugi metodi, beljenju zob doma pod nadzorom zobozdravnika se izdela posebna šablona iz umetne mase, ki se adaptira na zobe. Peroksidne raztopine so v tem primeru manj koncentrirane. Pacient dobi belilo in šablono za domov. Zvečer nanese belilo v šablono in jo namesti na zobe ter jo ima v ustih čez noč toliko ur kot to sproti določi zobozdravnik.

Za koliko odtenkov se bodo zobje pobelili ni mogoče točno predvideti. Potrebno je spremljati potek beljenja. Prebeljeni zobje lahko postanejo rjavkasti, sivkasti ali rumenkasti. To je odvisno od barve notranje zobovine – dentina.

Je pa zelo pomembno, da so usta zdrava. To pomeni, da so vsi kariesi popravljeni in da nimate vnetih dlesni ali celo parodontalne bolezni.

Sčasoma se zobje ob uživanju hrane, spet zabarvajo, postopki beljenja namreč ne zagotavljajo trajnega učinka.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …