Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleč majav zob in močna oteklina dlesni

Srednja do močna bolečina na ugriz
Srednja do močna bolečina na ugriz

Imam en majav zob, ki pa je zdaj postal bolj majav. Ko ga pomajem me boli, ampak to ni bolečina, da bi bilo za vzeti tablete. Vmes se izboljša, pa se potem spet poslabša. Dlesen okoli zoba je ful rdeča in nabuhla, ko odstranim hrano z zobotrebcem se močno ulije kri, se pa hitro ustavi. Do svojega zobozdravnika ne morem, zdaj, ko je tole s coronavirusom, ne bi pa rada šla na urgenco, ker bolečina še ni, da bi noben tablet ne prijel. Ali lahko kaj naredim doma?

 

Morda gre za parodontalno bolezen

Lahko da gre za začetno ali napredovalo parodontalno bolezen – parodontozo. Žepki se poglobijo, globoki so lahko 4–6 ali več mm. Prisotna je zmerna krvavitev pri čiščenju in pri preizkusu na krvavitev. Pojavi se lahko stalen ustni zadah. Dokler je vnetje kronično, niti ne boli. Kadar pa se kak žepek vname, lahko nastaneta oteklina in bolečina, ki ju lahko spremlja majavost zoba.

Parodontitis - parodontalna bolezen - parodontoza

 

Lahko gre za absces, ki se drenira preko obzobnega žepa

Zgodi se lahko, da kronični apikalni proces – granulom eksacerbira in se začne delati absces. Gnoj si lahko na plano utre pot tudi preko obzobnega žepa. Zato glede na opisano potrebno pomisliti tudi na to možnost. V takem primeru dobimo Pulpo parodontalno simptomatiko. V tem primeru poostrena nega medzobnega prostora ne bo pomagala in bo potrebno obiskati zobozdravstveno prvo pomoč.

 

Pomembno je vedeti

Pomembnoje vedeti, da je v primeru parodontalne bolezni direktni vzrok težav zobna obloga. Najprej poskusite močno poostriti ustno higieno z uporabo tako zobne ščetke kot nitke in medzobne (interdentalne) ščetke.Če imate doma kako razkužilno ustno vodo ali gel si, ko bo zob čist nanesite nekaj tega razkužila na vneto dlesen.

Nekaj dni bo dlesen morda še bolj krvavela, po nekaj dneh pa se bosta krvavitev in vnetje začela umirjati. Naj vas ojačana krvavitev, ki se bo pojavila, ko boste poostrili higieno ne odvrne od čiščenja. Vendar ne pretiravajte na način, da bi s kakšnim zobotrebcem preveč segali v obzobni žep, ker si lahko vnetje s tem le poslabšate.

 

Kdaj je potrebna nujna zobozdravstvena pomoč

Nujno zobozdravstveno pomoč boste potrebovali le v primeru, da se je razvilo močno vnetje, z oteklino in bolečino, ki pa se mu lahko pridruži še hudo omajanje zoba. V kolikor ocenite, da boste potrebovali nujno zobozdravstveno pomoč, najprej kontaktirajte svojega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč.

Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

 

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.