Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleč zob in razmak med zobmi – diastema

Boleč zob in razmak med zobmi - diastema
Boleč zob in razmak med zobmi – diastema

Pred prbližno tremi meseci me je že zaplombiran zob začel močno boleti, vendar le občasno. Pomislila sem, da je plomba mogoče počila, zato sem šla k zobozdravniku. Odslovil me je rekoč, da je plomba popolnoma cela in da je vse skupaj le moja “subjektivna hipoteza”. Bolečine so se kljub temu nadaljevale oziroma se stopnjujejo in zadnji teden postaja vedno huje – zob me boli, čeprav naj bi bilo vse v redu. So to res le moje subjektivne hipoteze ali naj grem ponovno na pregled?

Imam še eno vprašanje, in sicer: Pred nekaj leti sem bila pri ortodontu, saj me moti razmak med prvima zoboma. Zdravnica je ugotovila, da gre le za “kozmetično” napako in mi odsvetovala zobni aparat oziroma naravnost povedala, da bom kljub samo plačilu aparat dolgo čakala. Malo pred tem so mi 5.zob (mlečni) zgoraj izruvali, zametka za stalni zob pa ni bilo – torej mi en zob manjka. Zadnje čase se mi zdi, da je razmak med prvima zoboma še večji, veča pa se tudi razmak med ostalimi zobmi. Zanima me, kako je z operacijami, s katerimi ti prva zoba “stisnejo” skupaj (poznam precej ljudi, ki so jim opravili ta poseg, vendar že v zgodnji mladosti, jaz pa sem stara že 18 let)?

 

Bolečina zoba po plombiranju

Nič mi niste napisali o tem ali zob boli le na dražljaje (hladno-toplo, sladko?). Koliko časa traja bolečina zoba, ali se pojavlja ponoči, ali se morda ponoči umiri. Ali lahko točno določite kateri zob boli ali morda boli več zob hkrati in pravega ne morete določiti. Ali je plomba na zobu stara ali nova? Lahko gre le za rahlo previsoko plombo, lahko pa, da je prišlo do odmrtja zoba. Če bi bili moja pacientka, bi vedela, kako globoka je plomba in bi lažje ocenila ali je plomba le malo previsoka in zob boli zato, ali je možno, da je prišlo do vnetja zobne pulpe – zobnega živca in bo potrebno zdravljenje koreninskih kanalov. Žal nimam vseh informacij, zato vam lahko dam le nekaj splošnih odgovorov.

Subjektivna hipoteza

Res se včasih dogodi, da pride pacient po plombiranju z nejasnimi ali/in nepojasnljivimi bolečinami. V ustih pa ne vidimo vzroka, celo rentgenski posnetek nam nič ne pove. Vsaka bolečina je subjektivna. Enake dražljaje ljudje doživljamo različno. In tako je tudi z bolečino. Če pacient potoži o bolečini po plombiranju, je najverjetneje, da ga res boli. Hipoteza zakaj boli, pa je v domeni zobozdravnika.

Moje mnenje je, da je potrebno vsako bolečino vzeti resno in na znanje. Marsikatera bolečina po plombiranju se umiri sama od sebe. Ne zahteva pa vsaka bolečina takojšnjega ukrepanja. Včasih čas dela za nas in bolečina po plombiranju se velikokrat umiri sama od sebe. Vseeno pa je potrebno tak zob redno kontrolirati daljše obdobje.

Bolečina po plombiranju – občutljivost na termične dražljaje  – hipoteza

Največkrat gre za termično občutljivost (na hladno in toplo). V kolikor preobčutljivost na termične dražljaje mine hitro po tem, ko odstranimo termični dražljaj, čakamo. Običajno je taka preobčutljivost posledica poliranja zoba po plombiranju, lahko pa tudi posledica čiščenja zoba pred plombiranjem. Taka preobčutljivost običajno izzveni v tednu ali dveh.  Če pa traja dlje časa, ali se celo stopnjuje, ukrepamo.

Bolečina po plombiranju – občutljivost na ugriz – hipoteza

Bolečina na ugriz je lahko znak, da je plomba še malo previsoka, pa tega med izdelavo ni bilo mogoče zaznati. Pomaga, če zob razbremenimo. Preverimo, ali morda zob ne boli zaradi vnete dlesne, morda podaljšanja klinične krone. Preverimo vitaliteto zoba. Čakamo. Če se bolečina stopnjuje seveda ukrepamo.

Razmak med zobmi – diastema

Razmak med zobmi imenujemo diastema. Kadar je vzrok diasteme nizko priraščena gubica (frenulum) notranje strani ustnice, ta srednjima sekalcema ne dovoli, da bi se dotikala. Zato se v primerni starosti ta gubica kirurško prestavi višje. Sekalca se nato ortodontsko pomakne proti sredini. Zob z operacijo sicer ne premikamo, le z ortodontskim zdravljenjem.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.