Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleča dlesen pri plombi

Boleča dlesen pri plombi
Boleča dlesen pri plombi

Pred približno letom in pol mi je zobozdravnik zdravil levo spodnjo sedmico. Zdravljenje je trajalo precej dolgo, tako da na koncu ni ostalo več veliko zobne krone. Zadaj pri osmici je bil zob zbrušen do dlesni. Kljub temu mi je zobozdravnik naredil belo plombo.

Težave so se začele, ko me je dlesen med sedmico in osmico začela zelo boleti. Bolečine se mi sedaj pojavljajo že eno leto. Mislim, da so bolečine mehanskega izvora, saj me boli, ko jem na ta zob. Zaradi tega sem bila že večkrat pri zobozdravniku, zaplombiral mi je tudi osmico, vendar ni nič bolje.

Zaplombirana zdravljena sedmica je zelo nizka (posebej zadaj, kjer boli dlesen). Zobozdravnika sem tudi vprašala, ali me morda zaradi tega tako boli. Vprašala sem tudi, če bi bilo bolje, ko bi bil zob višji (morda z novo krono). Ker nisem dobila odgovora, bolečina, ki se pojavlja, kadar ne pazim in jem na ta zob, pa mi je že precej načela živce, vas vljudno prosim za vaš nasvet.

Pri plombi, ki sega globoko pod dlesen se rad naredi obzobni žepek

Ker je zob zdravljen, predvidevam, da je bila zobna krona precej destruirana (malo zdrave zobovine). Po zdravljenju je na zobu, kjer je malo sten zoba, ki bi omogočale napraviti plombo, težko napraviti kvalitetno plombo, ki bi v kar največji meri nadomestila manjkajoči del zoba. Taka plomba nemalokrat sega precej pod dlesen. Dlesen se na plombirni material ne priraste, tam nastane žep. Tak žep zahteva precej nege. Sprotno odstranjevanje hrane in oblog po vsakem hranjenju je bistvenega pomena, da se tak žep ne vnema in ne boli. Od takega vnetnega žepa lahko zob kar dobro boli na ugriz.

Oceniti je potrebno uspešnost zdravljenja koreninskih kanalov

Po enem letu se z rentgensko kontrolo zoba že lahko oceni ali je bilo zdravljenje koreninskih kanalov uspešno, ali je morda prisoten zobni žep, ali je na plombi previs (rob plombe gleda čez rob zoba). Zob Vas lahko boli zaradi neuspelega zdravljenja (povedati Vam moram, da vseh zob ni mogoče pozdraviti in da se končni uspeh zdravljenja ocenjuje po 3 letih), ali morda zaradi prisotnosti žepka v medzobnem prostoru med sedmico ali osmico.

Skušajte poostriti nego medzobnega prostora

Svetujem Vam poostreno higieno med tema zoboma, kajti če je vzrok bolečin vneta dlesen, je to edini način , da bolečine minejo. Svetujem pravilno uporabo tako zobne nitke, kot medzobne ščetke. V kolikor pa je žep globlji, pa tudi profesionalno čiščenje ter luščenje in glajenje.

Ni nujno, da bi izdelava prevleke bistveno pripomogla k izboljšanju

Ali je na zdravljeni sedmici možno narediti prevleko, Vam bo povedal Vaš zobozdravnik. Robovi zdrave zobovine morajo biti vidni iznad dlesne, da je možno narediti kvalitetno prevleko. V kolikor bo medzobni prostor še vedno težko vzdrževati, bistvenega izboljšanja ne bo.

Žrtvovati osmico?

V kolikor osmica nikoli ne bi mogla biti zob, ki bi nosila mostiček, je smiselno razmisliti tudi o žrtvovanju osmice. S tem bi omogočili čiščenje zadnje stene tega zoba. Če se bo žepek poglabljal, lahko na koncu izgubite oba zoba.

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.