Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleče dlesni in implantati

Boleče dlesni in implantati
Boleče dlesni in implantati

Zobozdravnica mi je predlagala vstavitev implantantov, češ da imam močan ugriz in da bom izgubil vse zobe, če se ne odločim. Za boleče dlesni mi je svetov. gengigel, ki pomaga. Ali gengigel upočasni ali ustavi paradontozo? Ali se naj kljub visoki ceni odločim za implantante, kaj pa, če dlesni kljub temu začno odstopati in bom vseeno ob zobe?

 

Izguba zob zaradi parodontalne bolezni

Če Vas prav razumem imate parodontalno bolezen in ste zaradi nje izgubili nekaj zob. Uporaba Gengigela, ki vsebuje hialuronsko kislino se pri parodontalni bolezni priporoča. Vendar le kot podporno zdravljenje. Učinkovina v Gengigel preparatih pospeši celjenje vnetja. Ne more pa učinkovati, če so prisotne zobne obloge.

 

Zdravljenje parodontalne bolezni

K zdravljenju parodontalne bolezni je potrebno pristopiti na pravi način. Algoritem zdravljenja parodontalne bolezni je najprej vzpostavitev higiene, kar pomeni, da pacientu natančno očistimo mehke in trde zobne obloge nad in pod dlesno, zobe natančno spoliramo  ter ga naučimo pravilno vzdrževati vzpostavljeno stanje. Pacienta nato naročimo na kontrolo po 6 tednih. Takrat se odločimo ali morda pacient potrebuje luščenje in glajenje korenin in po potrebi opravimo to fazo, ki navadno poteka tako, da pacient prihaja večkrat. Vse do sedaj opisane postopke imenujemo Higienska faza. Nato ugotovimo stopnjo izboljšanja.

Če so rezultati dobri, žepki pa plitvi, pacient stanje le vzdržuje z občasnimi kontrolami pri zobozdravniku. V kolikor se kljub skrbni higienski fazi in dobri higieni pacienta ugotovi, da se so še prisotna področja, kjer se z omenjenimi postopki ne da doseči izboljšanja se pacienta običajno napoti k specialistu parodontologu.

 

Zdrava obzobna tkiva in urejena parodontalna bolezen sta pomembna

Zdrava obzobna tkiva so pogoj vsake zobozdravstvene oskrbe. Sami lahko največ naredite zase z doslednim upoštevanjem navodil zobozdravnika. Zdrave dlesne so tudi pogoj, da se lahko uspešno manjkajoče zobe nadomesti z implantati. Na implantatih se namreč lahko razvije periimplantitis – vnetje podobno parodontalni bolezni, zaradi katerega lahko implantat izgubite. Zato mora biti prej parodontalna bolezen zaustavljena in dobro kontrolirana.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.