Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleče dlesni lahko napovedujejo granulom

Boleče dlesni lahko napovedujejo granulom
Boleče dlesni lahko napovedujejo granulom

Zobozdravnik mi je zamenjal staro zalivko na šestici spodaj z belo. Takoj po tem sem med jedjo začutila bolečino med šestico in sedmico. Ko ne jem, na tem mestu ne čutim nobene bolečine. Pri jedi pa mi hrana zaide med zoba in na tem mestu ne morem normalno žvečiti. Ker si ta del zdaj skrbno čistim z zobno nitko, na tem mestu tudi krvavim. Pred zamenjavo plombe pa me zob ali dlesen ni nič bolela.

Poleg tega imam na drugi strani spodaj, tudi pri šestici, bulico, v kateri je gnoj in je včasih večja včasih manjša, a ne izgine. Tako, da tudi na tej strani čutim bolečine na dlesni pri žvečenju.

 

Glede dlesni v širokem medzobnem prostoru

Predvidevam, da ima zob na katerem je bila zamenjana plomba že kar obsežno polombo, zato je na takem zobu zelo težko izdelati  novo še obsežnejšo polombo, ki ima dober kontakt s sosednjim zobom. Predvsem je kontakt težko doseči, kadar je plomba velika, in manjka veliko zobovine.Včasih je ob taki težavi edina pomoč dobro čiščenje predela med zobmi, kjer hrana zastaja, sproti po vsakem obroku. Če se je vmes nabral že tudi zobni kamen, boste za odstranitev le tega potrebovali profesionalno čiščenje pri zobozdravniku. Danes se, da z belimi kompozitnimi materiali narediti že kar obsežne bele plombe. Če je težava huda, plombe pa ni mogoče narediti tako, da je kontakt s sosednjim zobom boljši, bolj tesen, je morda na takem zobu bolje izdelati keramično belo plombo kot na primer inlay ali prevleko, glede na to, v kakšnem stanju je zob.

Glede bulice, v kateri je gnoj

Na šestici na drugii strani je najverjetneje na zobu prisoten kronični proces na vršičku korenine – granulom s fistulo, ki se sam drenira (čisti) skozi fistulo. Fistula je kanalček, cevka, ki se naredi, kadar poteka ob korenini proces – ognojek. Ta cevka poteka od ognojka na površino dlesni. Fistula se na površini dlesni vidi kot mozoljček, ki se občasno napolni z gnojem. Ta mozoljček se občasno predre in malo gnoja izteče, toda proces ostane in nabira se nov gnoj.

Takemu zobu bo potrebno zdraviti koreninske kanale, potreben bo rentgenski posnetek zoba. Tako se bo lahko videlo, kaj se da narediti. Vsekakor pa tako kot je ne sme ostati dolgo. Svetujem Vam, da svojemu zobozdravniku pokažete kakšni težavi imate in dogovorila se bosta, kaj storiti.

 

Pomembno obvestilo: 

Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.