Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleče dlesni pri nitkanju

Boleče dlesni pri nitkanju
Boleče dlesni pri nitkanju

Imel bi samo eno vprašanje v zvezi s težavo, ki me pesti že nekaj časa. Med zgornjo desno štirico in petico imam, kot kaže, zelo občutljivo dlesen. Zobe si redno čistim tudi z zobno nitko in kadar grem z njo med omenjena zoba, se mi ob dotiku dlesen obvezno vname. Poskusil sem tudi s tem, da sem nekaj časa pustil čiščenje med omenjenima zoboma pri miru tako, da se je ob tem stanje malo izboljšalo.

Ko pa sem ponovno poskusil s čiščenjem z zobno nitko, pa se je težava ponovila. Opazil pa sem tudi, da se mi dlesen na omenjenem mestu prav tako hitro vname in postane neprijetno boleča tudi, če jem na primer goveje meso ali kaj podobnega, kar pride med zobe in mi pritisne na dlesen na omenjenem mestu. Zaradi te težave sem se seveda obrnil po pomoč k svoji zobozdravnici. Nekajkrat mi zamenjala plombi na obeh zobeh, vendar težave nisva uspela odpraviti. Čeprav je težava na videz majhna, me zelo moti in bil bi zelo vesel, če bi mi svetovali, s čim bi bilo še smiselno poskusiti, da bi se težava vsaj v večji meri odpravila.
Že v naprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor in vas prav lepo pozdravljam, istočasno pa vas moram ob vsem tem zelo pohvaliti! Kar tako naprej!

 

Poleg zobne ščetke in zobne nitke, uporabljajte tudi medzobno ščetko

Prav dobro Vas razumem. V omenjeni predel Vam ob hranjenju pogosto zaide hrana, predvsem taka z vlakni, in tam ostane, dokler je mehansko ne očistite. Hrana, ki na takem mestu ostane dlje časa povzroči vnetje v dlesni v medzobnem prostoru. Najbolje je, da si medzobni prostor redno čistite takoj po hranjenju. Tako bo možnost, da se dlesen tam vname manjša.

Možnih vzrokov za vnetje dlesni v medzobnem prostoru je več, najpogostejši je parodontalni žepek, ki se naredi v dlesni med zoboma. Zobozdravnica Vam je že zamenjala plombi in z izdelavo novih zagotovo omogočila dobro dostopnost prizadetega predela z nitko. Lahko je medzobni prostor med zoboma širši, V tem primeru je dobro dostopen za čiščenje z interdentalno (medzobno) ščetko.

Če bo težava vztrajala, predlagam trening ustne higiene

Predlagam trening ustne higiene, predavanje v katerem boste pridobili znanja in razumevanje, kaj je parodontalna bolezen. Prikazali vam bomo, kako negovati zobe z zobno ščetko, zobno nizko in medzobno ščetko. S pravilno tehniko čiščenje se stanje izboljša ali vsaj zaustavi napredovanje parodontalne bolezni. V kolikor plombi na zobeh ob vrzeli segata pod dlesen pripoj dlesne na plombo ni mogoč in je tam dlesen le prislonjena na zob.

Možno je tudi, da medzobni predel čistite preveč intenzivno in zato predel ranite, vendar je to manj verjetno.

V kolikor je v medzobnem prostoru nastal globlji žepek, ga sami zagotovo ne morete očistiti. V tem primeru je včasih smiselno, da se tak žepek obravnava v zobozdravstveni ordinaciji. Zobozdravnik bo z ustreznim zdravljenjem vzpostavil stanje, da boste predel lahko čistili in s tem ohranili zdravo dlesen.

Hvala za pohvalo.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.