Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Boleči zobje po prekrokani noči

Boleči zobje po prekrokani noči
Boleči zobje po prekrokani noči

Vsakič, kadar imam kakšno zabavo, kjer je prisoten tudi alkohol (seveda v normalni količini), me naslednji dan oz. že par ur kasneje možno bolita dva spodnja zoba, kjer sem tudi pred kakšen pol leta menjala plombe. Plombe niso bele, so pa kar velike in zalivajo cel zob. (tudi ob strani).

Bolečina traja dan ali dva je pa tako močna, da si komaj ščetkam zobe, kakršnakoli hrana pa absolutno odpade. Svoji zobozdravnici sem to že omenila in ne ve v čem bi bil lahko problem. Videla pa je, da imam neke vdolbinice v zobu, najverjetneje zaradi ugriza. Tako mi je tudi tiste vdolbinice prekrila vendar je problem še vedno tu. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Težko vam strokovno odgovorim na zastavljeno vprašanje brez pregleda in morda rentgenske slike.

Kislinske erozije

Omenjate vdolbinice na zobeh, predvidevam, da so to morda lahko kislinske erozije. Kislinske erozije se lahko pojavijo na griznih ploskvah, lahko pa tudi ob strani zoba, tik ob dlesni. Kadar uživamo več hrane, ki zakisli okolje v ustih, kot na primer procesirana hrana, sladka hrana, gazirane pijače, sokovi, alkohol … se v teh kislinskih erozijah zobovina malo razmehča, dentinski tubuli pa postanejo bolj prepustni za kemične in termične dražljaje.

Globoka plomba in razgaljena korenina

Morda je vzrok le globoka plomba, vzrok pa ne toliko alkohol kot morda dejstvo, da je pijača hladna, lahko tudi gazirana. V tem primeru lahko zob, z globoko plombo in /ali občutljivim zobnim vratom postane za nekaj dni občutljiv. Če je vzrok globoka plomba, bodo težave z občutljivostjo na termične in kemične dražljaje izzvenele, če so vzrok preobčutljivi zobni vratovi, pa se bodo težave občasno stopnjevale, občasno pomirile.

Poskusite preobčutljivost izboljšati z zobno pasto za občutljive zobne vratove. Morda bo pomagalo.

Več vam le v obliki e-pregleda ne morem svetovati, morala bi vas pregledati.