Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečina na ugriz po plombiranju – bela plomba – pooperativna bolečina

Bolečina na ugriz po plombiranju – bela plomba – pooperativna bolečina
Bolečina na ugriz po plombiranju – bela plomba – pooperativna bolečina

Pred dvema mesecema sem imel zamenjano plombo. Pri prejšnji plombi sem lahko normalno jedel in nisem začutil bolečine ob ugrizu. Sedaj ko pa imam drugo plombo pa ob vsakem ugrizu na tem zobu začutim bolečino. Zdravnica mi je rekla, da je to pač normalno in da bo to še en čas potekalo. Ali je to normalno?

 

Hvala, da ste se obrnili na nas.

Če prav razumem, pri plombi, ki ste jo imeli pred plombiranjem niste čutili bolečine na ugriz, sedaj pri novi plombi, pa vas na ugriz zaboli.

Res je neprijetno in nervirajoče, če vas pri hranjenju ovira bolečina na ugriz.

Pomembno mi je, da vam dam strokoven odgovor, vendar ne poznam konkretne situacije. Ne vem v kakšnem stanju je bila prejšnja plomba, ne vem, kako globoka in obsežna je bil karies kot vzrok menjave plombe, ne vem, kako je bil izveden postopek plombiranja, morda kritje zobne pulpe …

Zato konkretno za vaš primer ne morem odgovoriti, načeloma pa je s po operativno bolečino po plombiranju tako:

Po plombiranju s kompozitnim materialom, res včasih pride do bolečine na ugriz. Včasih dolgo ne izzveni, tudi do leto dni. Teorij zakaj do tega pride je več, a vse so bolj predvidevanja. Včasih bolečine po plombiranju ni mogoče pojasniti. To je po navadi bolečina, ki se pojavi – ne takrat, ko zagriznete, ampak, ko popustite ugriz. Nekoliko pomaga, če zob razbremenimo.

Globoka plomba

Če je plomba globoka, in je morda bilo narejeno indirektno ali direktno kritje zobne pulpe, je smiselno spremljati vitaliteto. Pri globokih plombah se včasih zgodi, da zob pred plombiranjem ni bolel, po plombiranju pa začne boleti. Razlog je, da so bakterije že bile prisotne v zobni pulpi pred plombiranjem, a plini, ki so jih proizvajale so lahko izhajali skozi karies ali netesno plombo. Ko se naredi tesna plomba, plini ne morejo izhajati in zob začne boleti. V primeru stopnjevanja bolečine, kot je na primer bolečina, ki dolgo ne izzveni, po toplotnem ali kemičnem dražljaju, bolečina, ki seva v lice ali čeljust in je neprekinjena, bolečina, ki vas zbudi iz spanca, pa lahko nakazuje na vneto zobno pulpo – pulpitis.

Previsoka plomba

Lahko pa je preprosto plomba v kakšni točki previsoka in  zob zaboli takrat, ko zagriznete in ne, ko ugriz popustite. To se najpogosteje zgodi, če se plombiranje izvede pod lokalno anestezijo in pri obsežnejših plombah, ko je potrebno dolgo držati usta odprta. Takrat se mišični spomin izgubi in pacient težko najde svoj pravi ugriz. Kasneje, ko anestezija popusti in se vrne mišični spomin pa se lahko pokaže, da je plomba malo previsoka.

Če bi bili vi moj pacient, bi vas povabila na obisk in skušala eliminirati vzroke po korakih, Najprej bi skušala ugotoviti ali gre za vzroke, ki so najverjetnejši. Preverila bi okluzijo (višino ugriza tudi pri premikih levo desno in naprej – nazaj). Glede na ugotovitve bi ustrezno ukrepala. Če bi se izkazalo, da je bolečina res posledica nove plombe, in ne predhodnega slabega stanja zoba, pa bi zob razbremenila za vsaj cca 12 mikronov. Zob se nato le opazuje in upa, da neprijetna bolečina na ugriz izzveni čim prej. V kolikor bolečina ne bi izzvenela ali bi se stopnjevala, bi preverila še vitaliteto in ocenila ali ne gre morda za pulpitis.

Predlagam, da opazujete, kdaj in na kakšen način zob zaboli, koliko časa bolečina ostane, preden izzveni, da boste lahko čim bolje opisali težave zobozdravniku in bosta skupaj hitro prišla do rešitve.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na vaše vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.