Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečina po puljenju zob

Bolečina po puljenju zob
Bolečina po puljenju zob

Danes sem bila pri oralnem kirurgu, ki mi je izpulil sedmico, ker je bila zagnojena, spodaj pa naj bi na tisto mesto zrasel modrostni zob. Ko je injekcija popustila, me je zelo začelo boleti … Koliko časa ta bolečina traja in kaj pomaga proti le tej? Saj mi je rekel, da aspirina ne smem vzeti?

 

Koliko časa po puljenju bolečina še traja je zelo različno. Največkrat ne boli, ali boli nekaj dni, vendar so bolečine znosne in jih zlahka ublažimo z nežnimi protibolečinskimi zdravili kot je na primer Lekadol.

Kadar so bolečine močnejše, se stopnjujejo, pridruži pa se jim otekanje področja, povečanje področnih bezgavk ter povečana telesna temperatura, pomeni, da je prišlo do vnetja. Takrat se morate oglasiti do zobozdravnika, ki je zob izpulil, da opravi pregled in določi terapijo. Običajno se v takem primeru predpiše antibiotik.

Če je bila rana po puljenju šivana, je v tem primeru potrebno šive odstraniti. Najbolje je, da se, kadar po posegu boli, oglasite do zdravnika, ki je opravil poseg, saj le on ve, kako je poseg potekal in zna najbolje oceniti zakaj je do bolečin prišlo. Kadar so bolečine po puljenju pojavijo dan ali dva po posegu, ne pa takoj, gre za tako imenovano suho vnetje. Rana je v takem primeru prazna, ne izpolnjuje je krvni strdek. Bolečine trajajo okrog 10 dni.

Zobozdravnik v tem primeru vstavi drenažni trak, pomagajo močnejša zdravila proti bolečinam. Navadno predpišemo nesteroidne antirevmatike, kot npr. Nalgesin. Aspirina se v zobozdravstvu izogibamo, saj Aspirin in nekatera druga kombinirana protibolečinska zdravila, ki vsebujejo sestavine aspirina preprečujejo strjevanje krvi. Rana lahko krvavi, kri se noče ustaviti. Lahko pa jemljete proti bolečinam druga protibolečinska zdravila. Če v lekarni poprosite zdravilo proti zobobolu, Vam bodo zagotovo priporočili ustrezno protibolečinsko zdravilo, ki ne vsebuje sestavin, ki bi preprečevale strjevanje krvi.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.