Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečina v zobu in sinusi

Bolečina v zobu in sinusi
Bolečina v zobu in sinusi

Ker me je pred enim tednom začelo skeleti v zobu, sem se odločil, da grem k zobozdravniku, kar sem tudi naredil v sredo. Zobozdravnik mi je na šestici (zgoraj) naredil tri ‘tunele,’ jih sčistil ter zaplombiral z začasno plombo. Toda problem je, da od tistega dne naprej smrkam kri iz nosa. Zanima me, če je to lahko posledica zoba, ali ima to sploh kaj povezave med sabo?

 

Bolečina v zobu in sinusi

V primeru, ko korenine zgornjih zob gledajo v sinure lahko sinusitis povzroča bolečino zoba. in obratno. Če vneta zovna korenina sega v sinus, lahko povzroči sinusitis …

Predvidevam, da Vam je zobozdravnik zdravil koreninske kanale.

 

Kanalski sistem korenin je včasih videti kot porečje pri reki

Kanalski sistemi zgornjih zob imajo včasih prav umetelno razvejan kanalski sistem, ki otežuje uspešnost endodontskega zdravljenja zdravljenje.

Korenine zgornje šestice, pa tudi štirice, petice, sedmice in celo osmice lahko včasih segajo v sinus zgornje čeljusti.

Zato lahko v nekaterih primerih pride do okužbe sinusa preko okužene zobne korenine. Prav tako lahko pri zdravljenju koreninskih kanalov zob pride do transportacije vnete vsebine koreninskih kanalov, razkužila, ali polnilne mase preko vršička v korenine v sinus.

Možno je, da je prišlo do zapleta – vnetja sinusa pri zdravljenju koreninskih kanalov.

Kaj storiti?

 

Diagnostika

Ugotoviti je potrebno, ali je vnetje sinusa res povzročilo vnetje zoba. Zato bo potrebno narediti rentgensko sliko in oceniti, ali je morda prišlo do transportacije polnilnega materiala v sinus in zdaj tam dela težave. Oceniti je potrebno, ali je koreninsko zdravljenje zoba res povezano s sinusitisom, ali je morda sinusitis posledica padca splošne odpornosti, ki ga lahko povzroči vnetje v zobu. Če lokalna rentgenska slika ne daje jasnega odgovora je smiselno narediti še CBCT – to je dentalni CT rega področja.

Rentgenska diagnostika bo pokazala, ali je morda prišlo do transportacije polnilne mase ali polnilnih poenov v sinus. Če se to zgodi, lahko to predstavlja tujek v sinusu. Tak tujek draži sluznico sinusa, zato se vname.

Lahko gre tudi za kak dodaten kanal v korenini zoba, ki ob zdravljenju ni bil viden in je ostal nezdravljen. Tudi to nam pokaže CBCT področja.

 

Terapija

Če se izkaže, da je vzrok sinusitisa zaplet ob zdravljenju koreninskih kanalov, ki segajo v neposredno bližino sinusa ali celo v sam sinus, bo potrebno sočasno ponovno zdraviti tako koreninske kanale kot tudi sinusitis.

Če je bilo zdravljenje koreninskih kanalov neuspešno, bo potrebno koreninsko zdravljenje kanalov ponoviti. Pri zdravljenju koreninskih kanalov pa bo potrebno biti izjemno natančen pri določanju dolžine kanalov, da ne pride do transportacije vnetne vsebine, razkužil, ki jih uporabljamo pri zdravljenju koreninskih kanalov ali zdravil, ki jih vlagamo v koreninske kanale v sinus.

V kolikor je polnitev koreninskih kanalov ustrezna, je potrebno oceniti, ali bi pomagalo antibiotično zdravljenje, morda izpiranje sinusov ali operativni poseg – odstranitev dela korenin, ki segajo v sinus.

 

Skrajna možnost

Če nobena rešitev ne pride v poštev, je zadnja možnost odstranitev takega zoba. Tudi, če je edina možnost puljenje – ekstrakcija zoba, je potrebno ugotoviti, ali je pri ekstrakciji morda prišlo do antrooralne komunikacie. To pomeni, da se je naredila povezava iz ustne votline v sinus skozi ekstrakcijsko rano. Če se to zgodi, je potrebno po takem puljenju počivati. Vsaj 10 dni se je potrebno izogibati usekovanju na nos, sklanjanju in dvigovanju težkih bremen.

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …

Vam lahko pomagamo še kako drugače?

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.