Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečine – glavobol od zob

Bolečine - glavobol od zob
Bolečine_glavobol od zob

Imam malce nenavadno težavo – občasno imam občutek, da me boli zob, a ne vem točno, kateri. Pri pregledu zobozdravnik ni našel ničesar, rekel je le, da je možno, da so mi zaceli rasti modrostni zobje, ker pa ni imel slike, ni mogel ničesar videti. Kateri zob me boli, ne morem nikakor določiti. Ko me zadnje čase pogosto boli glava, čutim tudi čeljust in zobe, bolečino, ki pa ji ne vem vzroka. Kaj bi lahko bilo narobe?

 

Glavobol od zob je mogoč

Oboleli zob je vsekakor lahko vzrok bolečinam v glavi in obrazu. Najpogostejši vzroki so:

  1. Karies, ki privede do okužbe zoba lahko povzroči bolečino v glavi, lahko pa tudi obrazno bolečino.
  2. Vnetje dlesni – gingivitis ali napredovala parodontalna bolezen lahko povzročita bolečino v glavi.
  3. Sinusitis  lahko pogosto povzroči bolečino v zgornji čeljusti in glavi. Lahko bolijo zobje in / ali so občutljivi na ugriz.
  4. Bruksizem (škripanje z zobmi): Nočno ali dnevno stiskanje zob lahko povzroči glavobol.
  5. Nepravilen ugriz: Težave z ugrizom lahko povzročijo nelagodje in glavobol.

Vsekakor Vam svetujem, da opravite ortopantomografsko slikanje (ortopan). Že na ortopanu se pogosto odkrije vzročni zob, ki povzroča težave, v Vašem primeru bolečino, ki je ne morete natančno opredeliti. To naj bi bil prvi korak.

V kolikor pa gre za bolečine v zgornji čeljusti je možno tudi, da gre za sinusitis. Eno ali obojestranski. V primeru sinusitisa lahko otečena sluznica sinusov pritiska na korenine zgornjih zob. Bolečina je topa, zamolkla, lahko se razvije v glavobol. Pregled zob in ust ter Rtg ortopan na katerem se običajno vidi tudi zasenčenost sinusov bo podala orientacijo kje izvira bolečina. Za natančnejšo diagnozo bo morda potrebno še kako specialno slikanje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.