Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečine popravljene enke

Bolečine popravljene enke
Bolečine popravljene enke

Pri 54 letih imam redno popravljane zobe. Pred slabim letom sem prišel k zdravniku na pregled in z manjšo bolečino v enki zgoraj. Po pregledu je sledilo 5 kratno zdravljenje, odstranitev živca ter zalivka z zadnje strani zoba. Po dveh mesecih me zob še vedno boli (skeli) predvsem zjutraj ter ob dotiku zoba. Vprašanje:ali je pričakovati “umiritev” zoba ter ali je potrebna ponovna sanacija?

Zdravljenje koreninskih kanalov je potekalo brez komplikacij

Po opisu dogajanja je zdravljenje potekalo brez komplikacij, saj ne navajate, da bi imeli bolečine med samim potekom zdravljenja koreninskih kanalov.

Težave so nastale po polnitvi

Težave so nastale šele po polnitvi (dokončno napolnjenim kanalom zobne korenine). Dokončna polnitev pomeni vnos polnilne paste v kanal in v to pasto nato vložimo še guttapercha zatičke – paličice (guttapercha je masa podobna kavčuku). Vzrokov za sedanje težave je lahko več. Težave so lahko samo posledica reakcije na polnilni material. Te navadno minejo v nekaj dneh. Lahko je prišlo do hiperpolnitve (polnilna masa preide preko vršička korenine v čeljust). Ta se, v kolikor je iztekla ob vršiček zobne korenine le polnilna masa navadno resorbira (telo jo razgradi) v nekaj mesecih. Takrat tudi težave izginejo.Če sega preko vršička guttapercha zatiček, se ta ne bo resorbiral (telo ga razgradi), in v kolikor težave ne pojenjajo, je potrebno tako hiperpolnitev kirurško odstraniti. Lahko je preprosto ob vršičku zobne korenine ostalo še toliko bakterij, da je vnetje ostalo, in ni v celoti pozdravljeno. V tem primeru težave ne bodo ponehale, ampak se bodo stopnjevale. Prav mogoče pa je, da je plombica rahlo previsoka, in zato zob boli.

Zdravljen zob je potrebno spremljati

Običajno po polnitvi zob rentgensko kontroliramo. Za natančno diagnozo bi potrebovala najmanj Rtg sliko po polnitvi. Kadar je polnitev korenine na rentgenskem posnetku videti v redu, predvidevamo, da bodo težave minile. Kontrolni rentgenski posnetek takega zoba navadno napravimo po še eno leto po polnitvi. Dokončen uspeh zdravljenja koreninskih kanalov ocenjujemo po treh letih.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.