Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečine v zdravem zobu

Bolečine v zdravem zobu
Bolečine v zdravem zobu

Pred kratkim se mi je na enem zobu odkrušil majhen delček plombe. Po tem me je zob vedno zabolel, ko sem jedla ali pila. Ni me bolel ves čas, samo če je nanj prišla hrana ali pijača.

Čez nekaj časa sem odšla k zobozdravniku, ki mi je odkrušeno plombo nadomestil. Ker nisem šla tja takoj, mi je rekel, da se mi je naredila malo večja luknjica kot je mislil, vendar nič posebnega. Pred kratkim so mi tudi slikali vse zobovje in je vse v redu. Zob je drugače še cel in lep.

Problem je, ker je še vedno občutljiv, ko jem. Mislila sem, da bo to po nekaj dnevih minilo, vendar ne. Na levo stran zaradi tega sploh ne jem, ker me vsakič, ko kaj pride na zob tako zelo zaboli. Je možno, da ni dobro zaplombiral, ali je kaj drugega. Pri zobarju nisem najraje, tako da upam, da mi ne bo treba še enkrat tja. Mislite, da bi mu morala omeniti? Zakaj me vsakič tako zelo zaboli, če pa vse zgleda dobro.

Čudno mi je, ker bolečina ne traja ves čas, samo se pojavi, če kaj pride na zob in po par sekundah izgine, vendar pa zelo boli tisti trenutek.

Zanima me še, kdaj je potrebno modrostne zobe izpuliti. Večkrat slišim, da pravijo, da jih je potrebno takoj izdreti, ker so težavni. Stara sem 28 let in imam še vse štiri. So popolnoma zunaj (so si priborili svoj prostor), so zaplombirani in z njimi nimam nekih posebnih težav. Včasih me pri enem zobu malo krvavi dlesen, če ščetkam preveč, drugače pa je vse v redu. Je res, da jih moram dati kar populiti, ali to velja samo za tiste, pri katerih ne pridejo v celoti ven? Torej, kdaj je čas, da se te zobe da ven?

 

Težko Vam odgovorim zakaj bolečine v novo plombiranem zobu.

Najverjetneje je bila zobovina dolgo izpostavljena dražljajem, ker niste takoj odšli k zobozdravniku, ko je plombica izpadla. Že zobozdravnik je omenil, da je luknjica kar velika, to pa pomeni, da je že bila v bližini zobna pulpa (zobni živec). Ker navajate bolečine pri hranjenju pred izdelavo plombe, pomeni, da je bila zobna pulpa že rahlo prizadeta.

Kadar zob sam od sebe še ne boli, računamo na dobro odpornost organizma in zato z izdelavo plombe skušamo zob ohraniti živ. Vendar si včasih zobna pulpa vseeno ne opomore, kar se pokaže z bolečinami, ki jih navajate. Svetujem Vam, da se oglasite do zobozdravnika, morda bo potrebno zob zdraviti.

Mogoče je tudi, da je zob po plombiranju rahlo previsok, čeprav se vam ne zdi, zobozdravniku pa ko preizkuša ugriz z artikulacijskimi listki pa tudi ne kaže, da bi bila plomba previsoka. Pri takih težavah je smiselni zob malo razbremeniti in počakati. Če se umiri, je bil le malo previsok.

Modrostnih zob, ki imajo dovolj prostora v ustni votlini ni potrebno izpuliti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.