Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bolečine v zobeh in migrenski glavobol

Bolečine v zobeh in migrenski glavobol
Bolečine v zobeh in migrenski glavobol

Star sem 26 let, redni športnik, ne kadim, ne uživam alkohola. Do sedaj nisem imel nikakršnih težav z zobmi. Maja 2003 sem doživel hud migrenski napad v desni polovici glave. Prej nikoli nisem imel niti glavobola. Čez poletje nisem imel nikakršnih posledic, jeseni pa so se začele težave. Imel sem bolečine v desni polovici zgornje in spodnje čeljusti, okrog desnega ušesa in na desni hemisferi glave. Te bolečine so trajale 2-3 dni, nato se je umirilo za 2-3 dni. In tako naprej, dokler ni začelo boleti preveč.

Najhujše bolečine sem imel v zobeh zgoraj in spodaj samo na desni strani. Predvsem me je začelo boleti po deževnih dneh in to samo zvečer in zjutraj. Nikoli čez dan. Par dni nazaj pa sem opazil, da imam osmico zgoraj desno zdrobljeno. Sploh se ne spomnim, kdaj bi se mi zob zlomil. Od takrat imam neznanske bolečine v zobeh in pred ušesom na desni strani, tako da sem sklenil, da grem k zobarju.
Zanima me, kaj naj pri zobarju zahtevam? Naj mi slikajo? Je mogoče težava v granulomu? Je kaj drugega možno?

 

Težave, ki jih opisujete so nekoliko burne, da bi jih povzročal zob, toda glede na to, da ste sicer zdravi in se verjetno prvič srečujete s težavami zob, je verjetno res osmica vzročni zob, kot ste ugotovili že sami.  Zob najverjetneje ni zdrobljen brez vzroka, temveč ima karies, zdrobil se je zaradi kariesa. Globok karies lahko povzroča pulpitične bolečine, kot jih opisujete. Če je prisoten granulom, pa bodo pokazali diagnostični postopki. Predlagam, da pridete na pregled in se s tem izognete nadaljnjim težavam, ki ovirajo vaše življenje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.