Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Bula pri mlečnem zobku

Bula pri mlečnem zobku

Moja 4 letna hči ima na zunanji strani dlesni (štirica spodaj) veliko gnojno bulo. Preden je prišlo do tega, je ponoči (2 noči) zelo jokala in tožila, da jo boli zobek. Čez dva dni in po enem tednu pri zobozdravniku ni nič bilo ugotovljeno. Nakar se je pokazala na dlesni ta gnojna bula.Bili smo ponovno pri zobozdravniku, pa hči nikakor ni pustila vrtati v ta zobek. Rekli so, da gre za mrtev zob in da ga je potrebno odpreti.

Zanima me, če je to lahko zelo nevarno in zakaj do tega pride? Je morda za to kriva bela zaščitna zalivka? Kaj lahko storimo sami, oziroma kaj in kako mi lahko še svetujete?

 

Globoki karies in pulpitis

Pri Vaši hčeri je bil na prizadetem zobku najverjetneje prisoten karies (zobna gniloba), ki je tako napredoval, da se je vnela pulpa (zobni živec). Stanje, ko se vname pulpa imenujemo pulpitis. Zanj je značilno da zob ves čas hudo boli, bolečina se poveča ponoči ali kadar ležimo. Kadar pulpitisa ne zdravimo (odstranitev pulpe in polnitev kanalov s posebno maso primerno za mlečne zobke) se lahko razvije absces (gnojna bula, ki ste jo opisali).V tem primeru je potrebno zobek odpreti in prečistiti kanale. Zobek se nato pusti odprt, da se ognojek pozdravi, oteklina izgine. Ko oteklina izgine, vlagamo v kanale zdravilo in zobek zapremo.

Absces zoba

Kadar je zobna krona zelo poškodovana in ni mogoče izdelati plombe, pustimo zobek odprt. Nevaren je nezdravljen ognojek, saj lahko povzroči širjenje vnetja v okolna tkiva. Sama bela zaščitna zalivka ni kriva za nastalo stanje. Karies je bil zelo verjetno na takem mestu, da ni bil viden (najverjetneje na kontaktu dveh sosednjih zob). Pri vaši hčerki je najverjetneje prišlo do abscesa.

O kariesu

Karies ima včasih tak potek, da sama zunanja plast zoba ni prizadeta v veliki meri, plast zoba pod njo pa je mehkejša, in jo karies bolj prizadene. V takem primeru je karies težko ugotoviti, saj zob na zunaj zgleda zdrav. Sami lahko storite le to, da poostrite ustno higieno, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo. Za prizadeti zobek pa je potrebno zdravljenje pri zobozdravniku.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.