Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Če so mlečni zobje slabi ali bodo tudi stalni?

Če so mlečni zobje slabi ali bodo tudi stalni?
Če so mlečni zobje slabi ali bodo tudi stalni?

Nenehno me mori vprašanje, kakšni bodo stalni zobje moje hčerke. Imam namreč hčerko staro 5 let. Pred približno pol leta so ji odpadli 1. zobki. Najprej spodnji enki, nato še zgornji enki-ker sta bili že močno načeti. Sedaj pa ima že spodnji enki-novi. Stara pa je komaj 5 let.

Naj povem, da imam sama težave z zobmi že od otroštva. Vprašanje pa je seveda: ali bo imela tudi moja hčera težave z zobmi, glede na to, da ji že zdaj rastejo stalni zobki. K zobozdravniku pa že pridno hodi eno leto.

Prosim povejte ali je res, da če imamo mlečne zobe slabe, da so potem tudi stalni slabi?!

Še nekaj – zgornjo ustnico ima malo priraščeno na dlesen med sprednjima zobkoma. Zobozdravnik mi je svetoval, da počakamo, dokler ji ne zrastejo novi zobki, potem pa moramo to preščipnit. Kaj menite vi?

 

Življenjske navade vplivajo na karies

Vaše skrbi glede zdravja zob vaše hčerke so razumljive. Vendar pa je pomembno vedeti, da slabi mlečni zobje ne nujno pomenijo, da bodo tudi stalni zobje slabi. Ustna higiena in prehranjevalne navade, ki vključujejo prekomerno uživanje sladkorja, pa lahko vplivajo na zdravje obeh mlečnih in stalnih zob. Kakšni bodo njeni stalni zobje je delno odvisno tudi od njene dedne zasnove (kvaliteta zob, ki jo je podedovala) in od prisotnosti bakterij v ustih (nekatere bakterije so bolj kariogene-pomeni, da bolj povzročajo zobno gnilobo).

Čas izrasti stalnih zob je normalen

Čas izrasti prvih stalnih zob Vaše 5-letne deklice je čisto normalen. Kako hitro začno rasti stalni zobje, nima povezave s tem koliko zobne gnilobe bo imela. Bolj je pomembno, da ji privzgojite dobre higienske navade in redno skrb za svoje zobe. Kot ste napisali jo redno vodite k zobozdravniku, kar je ravno tako zelo pomembno. Na to lahko vplivate s čiščenjem. Ne skrbite, če ima otrok slabo mlečno zobovje, to še ne pomeni, da bo tako tudi stalno.

Glede priraščenosti ustnice je tako kot Vam je povedal že Vaš zobozdravnik. Počakati je potrebno, da ji izrasejo stalni zobje. Morda sploh ne bo potrebno nič preščipnit, saj bo narava naredila svoje. Nekatere estetske nepravilnosti, kot je priraščena ustnica, se včasih rešijo z rastjo stalnih zob.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.