Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Čeljustni sklep poka in boli

Čeljustni sklep poka in boli
Čeljustni sklep poka in boli

V neki rubriki neke revije sem že opazila podobno vprašanja, pa nisem bila dovolj pozorna. Vprašala bi vas rada, za kakšno težavo oz. bolezen gre, če poka in občasno boli v predelu ob ušesu, kjer se stikata spodnja in zgornja čeljust. Stara sem 35 let. Kaj svetujete?

 

Težave s sklepom uvrščamo med kraniomandibularne motnje. Zajemajo čeljustna sklepa in žvečne mišice. Tipični znaki so bolečine v čeljustnem sklepu, v žvečnih mišicah, omejeni gibi čeljusti, ki so lahko asimetrični, ter poki in škrtanje v čeljustnem sklepu. Pojavijo se običajno med 15 in 45 letom in so bistveno pogostejši pri ženskah kot moških.
Vzrok nastanka težav se lahko ugotovi s standardnimi in specialnimi rentgenskimi slikami ter CT- slikanjem. Ko se ugotovi vzrok in postavi diagnoza, se lahko določi še terapija. Kadar težave v čeljustnem sklepu niso posledica kakega sistemskega obolenja, (predvsem so lahko v sklopu revmatičnih obolenj), večinoma pomagajo že posebne vaje, ki jih izvajate doma. So kot nekakšna fizioterapija za čeljustni sklep. S težavami čeljustnega sklepa se ukvarjajo specialisti maksilofacialni kirurgi. Oglasite se do svojega osebnega zobozdravnika, mu potožite o težavah in ocenil bo ali potrebujete specialistični pregled.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.
To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v naših pravilih o rabi piškotkov.