Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Cista in odprt zob

Cista in odprt zob
Cista in odprt zob

Pred dobrim mesecem mi je zobozdravnica po slikanju čeljusti ugotovila cisto nad zobom-dvojko. Zob mi je zaradi hudih bolečin odprla in od takrat mi iz zoba stalno teče gnoj, kar ima zelo neprijeten vonj. Zanima me, če si lahko kako pomagam zoper te nadloge? Morda splakovanje s čim? Že vnaprej hvala za odgovor! PS: Čakam na operacijo ciste, ki pa bo komaj čez 6 mesecev.

 

Zobek s cisto mora do operacije ostati odprt, da se sprosti pritisk na kost in se cista preneha večati. Tekočina bo sčasoma prenehala teči iz zoba, takrat tudi neprijetnega vonja ne bo več. Svetujem Vam lahko le, da pred jedjo v luknjico v zobek vstavite vatno kroglico, ki je dovolj velika, da ne bo ušla v koreninski kanal in dovolj majhna, da ne izpade pri hranjenju. Po jedi je potrebno vatno kroglico odstraniti. Namen vatne kroglice je, da hrana ne zaide v kanal in ga zapre. Vzemite kosem vate ter s čistimi rokami naredite vatno kroglico, ki bo po velikosti zatesnila luknjico v zobu. Takih vatnih kroglic si lahko nekaj naredite na zalogo in jih shranite v čisto škatlico, da bodo vedno pri roki. V zobek in iz zobka jo lahko potisnete z zobotrebci, ki so posamezno pakirani in običajno sterilni. Če Vam vatna kroglica ali hrana zaideta v koreninski kanal, poprosite zobozdravnico, da Vam ga prečisti in izpere.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.