Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Črn zob

Črn zob
Črn zob

Pozdravljeni, ko se bila v 5 razredu smo imeli sistematski pregled in stomatologinja, ki je tudi moja osebna zobozdravnica mi je začela v zob tlačit ene igle vse do živca.Nato sva ga zdravili in na koncu mi je dala eno prevleko čez zob. Povedala mi je tudi, da bo zob postal črn. Prevleka mi je padla dol in sedaj, ko se zasmejem se vidi črni zob, to je dvojka na levi strani. Zelo je grdo. Nato sva se menili, da bi ga zbrusili in nataknili novega samo mi je rekla, da morava zbrusiti tudi enko in trojko na levi strani, da mi ga bo nataknila. Zanima me, če ne gre drugače? Zob imam tako zbrušen, da je čisto tanek in lahko poči, če le nisem previdna in ugriznem kaj bol trdega. Včasih se mi tudi kar malo zaskoči. Prosim za odgovor, saj ne vem, kaj naj storim ?

Žal, ste mi posredovali premalo podatkov, da bi lahko ocenila kaj storiti.

Nedvomno je zob zdravljen, torej mrtev. Taki zobje radi potemnijo, radi se tudi krušijo. Zato so pogosto oslabljeni. Vseeno bi bilo smiselno, da se oskrbi le zabarvan zob, zdrava soseda pa se ohrani nepoškodovana. Morda bo to zahtevalo kakšen dodaten predprotetičen postopek kot na primer podaljšanje klinične krone.

Zakaj je zobozdravnica predlagala tudi brušenje sosednjih zob lahko le predvidevam. Morda je dvojka tako oslabljena, da bi jo želela povezati s sosednjima zoboma. Izdelala bi tri prevleke, ki bi bile med seboj povezane. Tako bi bila konstrukcija trdnejša.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …