Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Črne lise ali zobni kamen

Črne lise ali zobni kamen
Črne lise ali zobni kamen

Zadnje čase sem na notranji strani zob opazila črne lise, ki naj bi bile zobni kamen. Zanima me, kaj je vzrok temu in kako ga odstranim.

Črne lise, če niso dvignjene nad površino zoba najverjetneje niso zobni kamen. Najverjetneje so zunanje zabarvanje zobne površine.
Ta običajno nastane kot posledica delovanja hrane z močnejšimi barvili. Najpogosteje so to kava, pravi čaj, črno vino in drugo.

Temne lise lahko nastanejo tudi kot posledica kajenja. V tem primeru se na zobni površini nabira katran iz cigaretnega dima. Da bi lahko ocenila ali gre pri Vas za zobni kamen ali barvne obloge bi Vas morala pregledati.

Lahko jih poskušate odstraniti sami s, kako bolj grobo zobno pasto. Vendar Vam uporabo grobe zobne paste lahko priporočim le enkrat na teden. Pogosta uporaba grobih zobnih past namreč lahko poškoduje sklenino.
Take zobne obloge lahko odstrani zobozdravnik s poliranjem zob.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.