Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Črne obloge na mlečnih zobeh

Črne obloge na mlečnih zobeh
Črne obloge na mlečnih zobeh

Imam hčerko, ki bo marca dopolnila 4 leta. Ima lepe in razvite zobe, brez kariesa, bili sva tudi pri zobozdravnici.

Zobe redno umivava, pa vendar so se ji je v zadnjem času na notranji strani zob, predvsem na spodnji čeljusti, začele pojavljati neke temne obloge, ki ne gredo stran.

Zgleda kot drobna črna pikica pri pikici, sili tudi na zunanjo stran zob. Kaj lahko storim, kako ji lahko pomagam?

 

Črne obloge, ki obarvajo mlečne zobe so odstranljive. Navadno so kak milimeter proč od dlesni v obliki tankih pasov, lahko pa obarvajo ves zob.  Običajno se pojavijo pri majhnih otrocih in do pubertete izginejo. Povzročajo jih nespecifične kromagene bakterije, ki ne proizvajajo kislin, zato pod njimi običajno ni kariesa. Lahko odstranimo s strojnim ščetkanjem. Običajno takih oblog ne odstranjujemo, v kolikor ne motijo izgleda.

V tolažbo naj Vam bo, da so otroci, ki imajo take obloge običajno bolj odporni proti kariesu. Je pa zanimivo, da se črne obloge včasih spet pojavijo v odrasli dobi. Vendar niso vedno povzročene s kromagenimi bakterijami. Pri odraslih lahko povzročajo črne obloge tudi črna vina, črni in zeleni čaj, kava …

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.