Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Črne obloge na zobeh, ki jih zobozdravnica ne more odstraniti

Črne obloge na zobeh ki jih zobozdravnica ne more odstraniti
Črne obloge na zobeh ki jih zobozdravnica ne more odstraniti

Imam vprašanje in sicer zadnje 2 leti opažam črne obloge, ki se mi pojavljajo na notranji in zunanji strani zob. Ker sem mislila, da imam karies, sem pri svoji zobozdravnici iskala strokovno mnenje.

Ko mi je pregledala zobe, mi je dejala, da ne gre za karies, ampak njej neznane obloge, ki bi lahko bile posledica uživanja zelo onesnažene vode oziroma težav, ki jih imam z želodčno kislino (imam gastritis, povečano izločanje kisline). Obloge mi je poskušala moja zobozdravnica odstraniti z brušenjem oziroma poliranje, vendar brezuspešno. Ne kadim, ne pijem kave in gaziranih pijač, občasno jem sladice. Prosim za Vaše mnenje in pomoč pri odstranitvi teh oblog.

 

Obloge na zobeh, ki so res črne in ne rjave barve so običajno posledica kromagenih bakterij. Take črne obloge nastanejo tudi pri uživanju nekaterih prehranskih dodatkov, ki vsebujejo železo, vidimo pa jih tudi na primer pri nosečnicah in drugih pacientih, ki so železo dobili predpisano v obliki zdravila. Res so izjemno težko odstranljive, a načeloma bi se jih moralo dati odstraniti s čiščenjem z ultrazvokom in s poliranjem.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.