Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Čutim luknjo v zobu, zobozdravnica pa nič ne vidi, kako to?

Čutim luknjo v zobu, zobozdravnica pa nič ne vidi, kako to?
Čutim luknjo v zobu, zobozdravnica pa nič ne vidi, kako to?

Imam eno kratko vprašanje. Danes sem bila pri zobozdravnici, ker sem čutila, da me boli zob. Vendar ko sem prišla na vrsto mi je rekla, da imam zob zdrav. Kako je to možno, če imam luknjo in me je zob bolel?

 

Zelo verjetno gre za skriti karies, ki ga praviloma zelo težko zaznamo samo s pregledom v ustih. Še posebno težko ga je ugotoviti, če imajo zobje ploskovne kontakte. Skritega kariesa, ki se začne med zobmi s pregledom v ustih praviloma ugotovimo le 10 – 15 %. Do 50 % nam ga pokaže še rentgensko slikanje. Manjši kariesi in demineralizacije pa pogosto ostanejo neodkriti.

Če tak karies ne povzroča težav kot so na primer bolečina na toplo in hladno ali sladko lahko ostane dolgo neodkrit. Zato je pomembno, da poleg pregleda pri sumu na skriti karies opravimo tudi ustrezno rentgensko slikanje.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.