Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Dentalna fobija

Dentalna fobija
Dentalna fobija

Spoštovani, po prebiranju prejšnjih vprašanj in odgovorov sem opazil, da se je kar nekaj ljudi obrnilo na vas zaradi ‘strahu pred zobozdravnikom’ vendar je moj primer malo bolj kompleksen.

Imam namreč zelo možno dentalno fobijo, ki se izraza s psihosomatskimi znaki, ki jih teko ali nemogoče nadzorujem:

  • čezmerno potenje,
  • tremens,
  • bruhanje,
  • driska …

Zobovje imam v zelo slabem stanju in je potrebno nujnih popravil. Če že ne zaradi estetskih razlogov pa predvsem zaradi zdravstvenih. Pred petimi leti sem bil namreč operiran na srcu – sedaj imam umetno srčno zaklopko in umeten arterijski lok in zato vsaka infekcija zame predstavlja veliko nevarnost.

Zanima me, kakšne nasvete glede na mojo situacijo mi lahko predlagate. Vem, da je moj strah neutemeljen in da so posegi neboleči vendar strahu ne morem premagati. Ko sem na internetu raziskoval, kako se v svetu lotevajo zapletenih primerov sem zasledil, da se posegi opravljajo s tako imenovanim smejalnim plinom ali z močnimi pomirjevali. Kako je s tem pri nas? Prav tako me zanima, kakšna mora biti antibiotična zaščita pred posegi pri pacientih z umetno srčno zaklopko.

 

Najprej opravite pregled pri zobozdravniku, brez posega tisti dan

Vaš strah je res izjemno izražen tudi fizično. Zato kot prvi korak predlagam, da se naročite le na zobozdravniški pregled. Ta obisk naj bo namenjen le pregledu in pogovoru, ter načrtovanju ukrepov pred strahom.

Vaše zdravstveno stanje zahteva poostreno skrb za splošno zdravstveno stanje, kamor prav gotovo spada tudi sanirano zobovje. Velik korak proti strahu ste napravili že s tem, da ste si priznali strah in se zavedli Vašega stanja. Vendar se boste s strahom morali spopasti sami, nihče ne more tega storiti namesto Vas.

Pred začetkom zobozdravstvene obravnave bo potrebno poskrbeti za premedikacijo

Premedikacija je širok pojem, ki pomeni, da vam damo, ali odvzamemo določena zdravila za določen čas.

Pred začetkom zobozdravstvene obravnave predlagam obisk psihiatra, ki vas bo obravnaval in določil medikamentozno terapijo. Menim, da bolj, kot pomirjevala, bi za vas prišla v poštev anksiolitična medikamentozna terapija.

Drug posvet bi bil pri lečečem kardiologu, ki bi nam dal shemo antibiotične profilakse in smernice za antitrombotično terapijo. Morda splošne smernice, ki jih imamo za paciente s podobnimi stanji ne bodo dovolj. Tak hud strah lahko vpliva tudi na srčni ritem. Srčni ritem na strah in smo v začaranem krogu.

Začnite s kratkimi in nebolečimi posegi

Prvi obiski naj zajemajo časovno kratke in neboleče posege. Na primer čiščenje zobnega kamna, manjše plombe. Tako boste nizali pozitivne izkušnje.

Glede antibiotične zaščite

Kako se rizičnega pacienta zaščiti z antibiotikom obstajajo doktrinarne sheme. Običajna antibiotična zaščita je 2g amoksicilina per os (pacient zdravilo zaužije) 1 uro pred posegom. To velja za paciente, ki niso alergični na penicilin, če lečeči kardiolog ne odredi drugače.
Antibiotične zaščite rizični pacienti ne potrebujete pri vsakem obisku. Potrebna je le pri posegih, pri katerih se v kri lahko sprostijo bakterije. Taki posegi so na primer čiščenje zobnega kamna, kiretaže obzobnih žepkov, zdravljenje zobnih korenin, če je prisoten granulom ali absces, puljenje zob … Pri izdelavi plombe antibiotična zaščita ni potrebna.

Glede smejalnega plina

Kar se tiče sredstev za sprostitev med zobozdravstvenim posegom, smejalni plin (tudi znan kot dušikov oksid) je uporaba v zobozdravstvu opuščena zaradi rizičnosti neželenih učinkov. Neželeni učinki se običajno pojavijo, če je vdihan ali doziran preveč hitro. Nekateri kratkoročni neželeni učinki vključujejo obilno potenje, slabost, drgetanje, bruhanje, omotico in utrujenost.

Možne so tudi alergijske reakcije na dušikov oksid in lahko vključujejo vročino, mrzlico, težave pri dihanju ali piskanje in izpuščaj.

Če se dušikov oksid uporablja preveč pogosto, lahko poškoduje jetra in ledvice. Če ga jemljete med nosečnostjo, lahko privede do prirojenih napak ploda.

Naredili ste prvi korak, pogumno naprej

Sem počaščena, da ste mi pisali. S tem ste naredili prvi korak. Imejte cilj. Urejeno zobovje vam bo izboljšalo splošno zdravstveno stanje.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.