Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Dihanje skozi usta

Dihanje skozi usta
Dihanje skozi usta

Že od malega diham skozi usta. Ne vem zakaj sem se na to navadil. Domnevam, da zaradi neprestanih prehladov in posledičnih zamašitev nosu. Zavedam se, da dihanje skozi usta za zobe ni dobro. Sedaj me to dihanje skozi usta moti predvsem zaradi tega, ker imam zjutraj, ko se zbudim, zelo suha usta. Na zobeh pa nekakšno sluz, ki je kdaj skorajda črna! Kaj je ta snov? Kako bi se lahko odvadil dihanja skozi usta?
Zanima pa me tudi ali je možno, da je moj jezik, ki je na pogled bolj grob od ostalih zelo občutljiv? To sprašujem zato, ker me na primer ustne vode zelo pečejo. V ustih jih lahko zdržim komaj nekaj sekund.

 

Glede dihanja na nos

Dihanje na usta je res lahko posledica kroničnih vnetij nosno – žrelnega predela. Težave, ki jih navajate, so gotovo posledica dihanja na usta. Težavo boste rešili tako, da boste odstranili vzrok. Dihanje na usta je lahko navada. Strokovno poimenujemo pojave kot so dihanje na usta, nepravilno požiranje, škrtanje z zobmi, sesanje predmetov ali prsta (bolj pri otrocih) in nekatere druge “razvade”.

Vzrok dihanja na usta pa je lahko tudi posledica neprehodnosti nosu. Zato vam svetujem, da opravite najprej pregled pri otorinolaringologu, ki bo ocenil ali morda ne obstaja kaka anatomska (fizična) ovira, da ne morete dihati na nos. Njega tudi povprašajte, kako bi se odvadili dihanja na usta, v kolikor gre res le za razvado.

Če je nos dobro prehoden, lahko poskusite s trakovi za lepljenje ust (iščite pod izrazi sleep apnea mouth tape, mouth tapping), ali opornico za brado (iščite pod: sleep apnea chin strap). Te dobite tam, kjer prodajajo opremo za obstruktivno spalno apnejo(OSA), ali v tujih spletnih trgovinah s tovrstno opemo.

Glede sluzi na zobeh

Sluz na zobeh je najverjetneje dehidrirana slina. Zakaj je včasih skoraj črna težko ocenim. Možen vzrok so barvila v hrani, zobje pred spanjem niso očiščeni. Drug vzrok pa je lahko kri, če imate vnete dlesni, morda parodontalno bolezen. Pri napredovali parodontalni bolezni lahko pride do rahlih krvavitev. Če se ta kri pomeša s slino, ki na zobeh dehidrira, kri oksidira in sluz je temne, lahko skoraj črne barve. Predlagam še pregled pri zobozdravniku.

Glede občutljivosti jezika

Glede na opisano, sklepam, da je tudi jezik izsušen in zato povzroča sindrom pekočega jezika. Predvidevam, da ko se bo med spanjem uredilo vlaženje ustnih sluznic, bodo tudi opisane težave izzvenele.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.