Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Dlesna, žajbelj, zobna prha

Dlesna, žajbelj, zobna prha
Dlesna, žajbelj, zobna prha

Z zobmi sicer nimam večjih težav, redno hodim k zobozdravniku, tako da lahko rečem, da imam urejeno zobovje. Zadnje čase pa opažam, da se mi občasno pojavi blago vnetje dlesni in zadnje dni tudi rahla krvavitev. Zanima me, ali obstaja kakšna naravna stvar, ki ublaži vnetje, recimo žajbelj, med in ali bi bilo smiselno uporabljati zobno prho?

V kolikor so vaše težave akutne, to pomeni, da se je vnetje dlesni pojavilo nedavno in poteka burno, je verjetno vzrok v padcu splošne odpornosti, lahko pa tudi kot sopojav pri virozi.

Vnetje bo ob skrbni higieni za ustno votlino (ščetkanje, nitkanje, uporaba interdentalnih – medzobnih ščetk) izzvenelo, ko si boste opomogli.

V kolikor pa gre za bolj dolgotrajen in blag potek bolezni, je potrebno oceniti stopnjo prizadetosti in možne vzroke ter vam svetovati in izbrati ustrezno terapijo.

V obeh primerih bo pomagala poostrena ustna higiena. Usta lahko izpirate s kamilicami ali fiziološko raztopino. Tudi žajbelj lahko, vendar ne v prevečkrat, saj pogosta in dolgotrajna uporaba lahko preveč izsuši sluznico.

Zobna prha je v redu, vendar jo morate uporabljati na pravilen način. Ne smete jo usmerjati v žepke dlesni, da jih curek iz prhe ne bi poglabljal.

Vsekakor Vam svetujem, da, v kolikor se stanje v tednu dni ne umiri, obiščete zobozdravnika.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.