Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Duda ali prstki

Duda ali prstki
Duda ali prstki

Prav bojazen pred možnimi deformacijami me je do sedaj odvračala od uporabe dude, tako da do sedaj dude sploh ni imela, želela pa sem se tudi izogniti težavam pri odvajanju od dude. Šele sedaj sem ji nabavila kavčukovo dudo v obliki simetričnega cuclja, katere pa ne mara in jo z jezikom izrine iz ust. Poizkusila sem tudi s silikonsko dudo, prav tako v obliki cuclja, zgleda, da bo to sprejela.

Zanima me ali menite, da je bolje, da hčerkica žveči dudo ali prstke? Če dudo, katera oblika (simetrični cucelj ali duda upognjena v obliki črke L) in kateri material (kavčuk ali silikon) je bolj primeren oziroma manj škodljiv?

 

Najbolje je, če otrok nima sesalnih “razvad”

Prav gotovo, da je najbolje, da otrok ne sesa ničesar, kot ste že povedali. Vendar imajo nekateri otroci zelo močan sesalni refleks, ki ga je bolje zadovoljiti, potešiti, kot pa vztrajati, da nima ničesar.

Prstki

Prstki so sicer praktični, ker so vedno pri roki, toda tudi odvajanje je dosti težje, saj dudo lahko odvzamemo, prstkov pa ne. Ob intenzivnem in pogostem sesanju določenega prsta se lahko koža prsta vname in razpoka.

Duda

Če se odločite za dudo, naj bo ta anatomska in naj posnema obliko prsne bradavice. Deklici jo dajte le za potolažit, naj ne postane nadomestilo za Vašo pozornost. Ko se otrok potolaži, dudo nežno odvzemite.

Če bo duda res samo za potolažit otroka, in ne bo v ustih ves čas zagotovo ne bo povzročila deformacij čeljusti. Če pa se otrok z dudo igra, tako da jo s čeljustmi drži, z roko pa poteguje ven, potem taka duda lahko povzroči izrivanje čeljustnega grebena.

Iz kakšnega materiala je, ni toliko pomembno. Bolj je pomembno, da otroku izberete pravo velikost dude glede na starost. V specializiranih trgovinah in lekarnah imajo celo paleto dud. Tam Vam bodo tudi znali najbolje svetovati katera številka je najprimernejša za Vašo deklico glede na njeno starost. Prepričana sem, da je njena najljubša duda kar mama.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.