Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Duda krivi rast zob

Duda krivi rast zob
Duda krivi rast zob

Pišem Vam, ker me skrbi za mojo 2 letno hčerko, saj nikoli ne zaspi brez dude (podnevi jo nima tako pogosto). Zanima me ali je res, da duda krivi rast zob navzven ali kakorkoli drugače škoduje rasti zob?

 

Res, je, duda, kadar je veliko prisotna v ustih lahko deluje kot zobni aparat. Ne samo, da ne dovoli pravilne rasti zob, nepravilna ali deformirana je tudi rast čeljustnega grebena. Pojavi se odprti griz.

Pogosta uporaba dude po določeni starosti lahko vpliva na razvoj mišic v ustih, kar lahko povzroči težave pri govorjenju, zlasti pri izgovarjanju nekaterih zvokov.

Svetujem vam, da deklica nosi dudo čim manj, in da ji skozi igro dudo odvzamete. Predvsem ponoči naj jo ima le toliko, da zaspi, potem ji jo odvzemite.

Vem, da bo to za Vas nekaj časa dodatna obremenitev, vendar si boste s tem prihranili kasnejšo ortodontsko terapijo odprtega griza. Dude ji ne odvzemite kar naenkrat, postopoma jo privajajte na to, da se bo od dude potrebno ločiti. Meni jo je neko noč odnesla miška, kar sem menda zelo razumevajoče sprejela in še zdaj se smejemo na ta račun.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.