Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Dvignjena dlesen

Dvignjena dlesen
Dvignjena dlesen

Pred 16 leti sem si na enke in dvojke zgoraj dala porcelanaste prevleke. Zobozdravnik mi je pred štirimi meseci prevleke odstranil in na dlesnah kirurško na novo definiral lok. Dlesen se je v teh letih v medzobnem prostoru kar precej dvignila. Slišala sem, da se, da s protetiko, s katero pravilno podpiraš dlesen, pripraviti dlesen do tega, da se v medzobnem prostoru spusti in oblikuje nekje v špico, kot je to na zdravih zobeh – zdravljenje zahteva od 6 mesecev do enega leta. Zanima me, kje lahko dobim več informacij oziroma ali se v Sloveniji kdo ukvarja s tem?

Res je, kar ste slišali, v novejšem času se zobozdravniki vse bolj oziramo na pogled zdrave dlesni pri našem delu. Govorimo o “pink esthetics” – rožnati estetiki. Ta skupaj z ustrezno fiksno in snemno protetično rehabilitacijo pripomore k zdravemu in naravnemu videzu tako oskrbljenega pacienta.
Postopek je nekoliko dolgotrajen, izdela se provizorij prevleke, ki imajo pravilna razmerja (pravilen odnos do dlesni, pravilna dolžina kontaktov med zobmi, ki mora biti na pravilnem mestu?). Tako prevleko ali prevleke pacient nosi daljše obdobje, dokler dlesen ne doseže željene oblike. Nato se lahko izdela končno delo. Seveda je pogoj brezhibna ustna higiena in parodontološko zdrava dlesen.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …