Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Enka, res je bila zlomljena

Enka, res je bila zlomljena
Enka, res je bila zlomljena

Pred časom sem vam pisala v zvezi s težavami z zgornjo enko. Izkazalo se je, da gre res za zlomljeno korenino. Parodontolog je predlagal puljenje, ker je sam zob že večkrat plombiran. Zob so mi res izpulili in izdelali začasno protezico, dokler se rana ne zaceli. Čez približno dva meseca mi bodo izdelali mostiček. Proteza se mi na zadnjih zobeh dobro prilega (žičke) spredaj pa je narejena malo postrani in mi zelo pritiska na sosednjo enko, tako, da me ta enka zvečer kar boli. Rada bi vedela ali se da protezo (tisti “plastični” del), da kaj poravnati?

Začasna zobna proteza naj bi nalegala na dlesen rahlo, zaponka pa ne sme tiščati. Kadar pacient ugotovi, da proteza (stalna ali začasna) žuli ali zaponka preveč pritiska na zob je vedno potrebno nazaj do zobozdravnika, da jo prilagodi.

Da proteza žuli, ni nič nenavadnega.Včasih je potrebno priti “pobrusit” protezo večkrat. Zato kar brez strahu do zobozdravnika, ki Vam je začasno protezo izdelal in potožite mu, da se vam sosednja enka ob nošenju začasne proteze razboli. Razbremenil bo del proteze, ki preveč pritiska na zob. Kadar proteza žuli na dlesni, je dobro, da pridete do zobozdravnika, kadar je dlesen na mestu, kjer žuli rdeča. Tako bo zobozdravnik lahko natančneje prilagodil (pobrusil) zobno protezo le na mestu, kjer žuli. V ta namen imejte pred obiskom zobozdravnika protezico neprestano v ustih nekaj ur.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …