Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Enka zgoraj – granulom ali počen zob?

Enka zgoraj – granulom ali počen zob?
Enka zgoraj – granulom ali počen zob?
Neznačilni simptomi, ki se slabšajo in izboljšujejo spontano

Pred približno 3 meseci me je začela malo boleti enka zgoraj, na pritisk. Ker ni bilo zelo hudo sem se naročila pri zobozdravniku, na katerega sem čakala cca 1 teden. Med čakanjem na termin se je bolečina polegla, ampak okrog tistega zoba mi je začelo rahlo smrdeti.

Sum na parodontalno bolezen – parodontozo, izključen sum na vnetje zobne korenine

Ko sem prišla k zobozdravniku mi je zob slikal, ampak slika ni pokazala nič posebnega, razen to, da imam iz sicer enotno polnjene korenine en odcep cca 2mm (zob je bil zdravljen v začetku leta). Ker je zobozdravnik menil, da ponovno čiščenje kanala verjetno ne bi pomagalo in da je verjetno težava v dlesni mi je predpisal samo eno tekočino za izpiranje. Stanje se mi je po enem tednu samo poslabšalo, okrog zoba mi je še bolj smrdelo, na dlesni nad zobom se je pojavila ena bela pika. Potem sem šla spet k zobozdravniku, ki mi je piko predrl in mi z laserjem izžigal dlesen nad korenino.

Vseeno sum na vnetje zobne korenine, saj se simptomi prekrivajo

Ko je ponovno pogledal sliko je sklepal, da mogoče tisti 2mm dolg repek ni bil ob prvotnem zdravljenju  koreninskega kanala dobro pozdravljen ali očiščen, ker se je bela pika pojavila ravno nad njim. Glede na sliko se zobozdravnik še vedno ni odločil, da bi zob odprl, ampak mi je začel zdraviti žepek med enko in dvojko in me naročil čez dva dni. Čez dva dni se mi spet pojavi bela pika, smrad pa še vedno prisoten.Odločil se je, da mi zob odpre. Odprl mi ga je in dal zdravilo, ter me naročil čez deset dni. Dokler je tisto zdravilo močno dišalo, smrada ni bilo. To je bilo približno en teden.

Kljub vsemu zdravljenju poslabšanje

Po enem tednu pa sem smrad okrog zoba spet zaznala. Naslednjič mi je zobozdravnik kanal zapolnil, ne pa še naredil plombe. Rekel je, da naj približno en mesec počakamo, da vidimo kaj bo, preden konča pravo plombo. Tudi po enem mesecu se stanje ni kaj dosti izboljšalo. Še vedno mi je smrdelo okrog zoba. Zob se mi je še vedno malo majal razen tega se mi je zjutraj začela pojavljati kri (še pred umivanjem, če sem si malo »posrkala«).

Napotitev k specialistu

Zobozdravnik me je poslal k parodontologu. Ta je rekel, da je nad dlesno še vidno vnetje, da zadeva še ni za obupati in da bi počakal do začetka januarja, če se bo zadeva umirila. Takrat pa, da naj bi se odločali o puljenju zoba oziroma kirurškem posegu, s katerim bi mi obložil korenino.

Poslabšanje mi povzroča zaskrbljenost

Zelo sem zaskrbljena, ker ne vem, kaj se z zobom dogaja, pa tudi tega smradu sem se po treh mesecih že močno naveličala. Zob se mi maje, smrdi, razen tega pa je nekoliko »zdrsnil iz ležišča« tako, da je na pogled cca 1mm daljši od sosednje enke. Hvaležna vam bom, če mi mogoče lahko razložite kaj naj bi se s tem zobom dogajalo (če sem seveda bila zadosti jasna z opisom) in ali je možno, da bi se zob vrnil v ležišče in »postal na pogled spet enako dolg kot sosednja enka«. Pa še nekaj. Pod nosom me še vedno boli na pritisk. Sicer sem spet naročena pri parodontologu.

Prosim za dodatno – drugo mnenje

Rada bi pa vedela bolj podrobno zakaj gre, preden ga obiščem, ker se mi zdi, da se bom bolj obveščena lažje odločala o »usodi« tega nesrečnega zoba.

 

Pestra in zapletena simptomatika

Zelo zapletena je Vaša simptomatika in zelo nejasna. Morda gre res  za parodontalno simptomatiko in procesa na korenini – granuloma. Da bi Vam kaj več lahko odgovorila bi Vas morala pregledati, predvsem izmeriti globino žepkov in odčitati rentgenski posnetek zoba.

Simptomatika najbolj namiguje na počeno korenino oziroma poko korenine

Pomislite morda še na možnost ali ste se v zob kdaj udarili. Morda ste se udarili v zob ali ta del obraza? Morda ste kdaj kaj trdega zagrizli in je rahlo počilo?  Zelo natančno ste namreč opisali simptomatiko počenega zoba, oziroma poke korenine. Včasih se izkaže, da ima tak zob na korenini vzdolžno poko, ki je lahko posledica poškodbe, ali pa nastane kot posledica nenadnega močnega ugriza. Zelo dolgo je ne moremo odkrtiti, saj je simptomatika zelo pestra, stanje pa se v začetni fazi, preden se pojavi jasna simptomatika izboljšuje in slabša.

Ali je korenina počena vzdolžno, iz rentgenskega posnetka običajno ni razvidno. Ob predvidevanju, da ima zob dobro in uspešno opravljeno koreninsko zdravljenje – endodontijo. Bolj natančno nam včasih to lahko potrdi dentalni CT.   Smiselno pomisliti tudi na to, da je morda počena korenina. Žal večina zob s poko korenine ni rešljiva in je tak zob izgubljen. Potrebno ga je izpuliti.

 

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Zobozdravnik bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.