Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Enke še niso izrasle

Enke še niso izrasle
Enke še niso izrasle

Imam hčerko staro 8 let. Pred enim letom je izgubila obe enki zgoraj, skoraj istočasno. Po enem letu še vedno nima stalnih zob. Dlesen je sicer že precej časa videti napeta, zobje pa ne izrastejo. Spodnji enki ima stalni, vendar ni trajalo tako dolgo kot zdaj. Ostale zobe ima mlečne. Ali je to normalno, ali naj grem z njo na slikanje?

 

Običajno otroci začnejo izgubljati mlečne zobe in dobivati stalne zobe okoli 6. leta starosti. Vendar pa se lahko razpon izgube mlečnih zob in rasti stalnih zob med otroci razlikuje. Čeprav je pri nekaterih otrocih proces izgube mlečnih zob in rasti stalnih zob hiter, pri drugih otrocih lahko traja dlje časa.

Obstajajo sheme izraščanja zob, vendar so to le povprečja. Ker navajate, da je dlesen precej napeta, menim, da bosta zobka kmalu izrasla. V kolikor v družini ni sorodnikov, ki bi imeli hipodontijo (hipodontija je odsotnost posameznih zob) ste lahko mirni. Kadar manjkajo stalni zobje, najpogosteje manjkajo osmice, drugi najpogostejši zob, ki ga ni je navadno petica, redkeje zgornje dvojke. Hipodontija se lahko pojavi tudi pri Böök sindromu, hondroektodermalni displaziji, Hajdu-Cheney sindromu, Riegerjevem sindromu in nekaterih drugih.

Menim, da s slikanjem lahko še počakate, v kolikor pa ste zaradi tega nemirni, lahko greste z njo tudi na slikanje. Sodobni rentgenski aparati in dobra zaščita med slikanjem omogočajo, da prejmete majhno dozo sevanja. Poznam primer deklice, pri kateri je trajalo skoraj 2 leti od izpada mlečnih sekalcev, preden sta izrasla stalnika. Ravno se je veselila, da bo “prava čarovnica” za noč čarovnic, ko sta izrasla. Joj, kako za malo se ji je zdelo, da nista mogla z rastjo počakati še tisti en mesec …

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.