Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Estetske fasete luske

Estetske fasete luske
Estetske fasete luske

Pred kratkim sem bila pri novem zobozdravniku, ki mi je za sprednje zobe (dva mrtva in že precej potemnela) predlagal fasete. Prosila bi vas, da mi napišete, kakšen je postopek, ali je rezultat res tako naraven kot pravi moj zobozdravnik (izgled kot čisto zdrav zob), kakšna je cena in ali so fasete res tako občutljive, kot me straši kolegica (da lahko odpadejo že pri grizenju jabolka).

 

Zobne luske so estetska rešitev

Estetske fasete ali luske so elegantna rešitev, kadar je ohranjeno precej zobovine na zobu in bi bilo škoda zob obrusiti in narediti klasično prevleko. Z njimi lahko dosežemo zelo dobro estetiko, naraven videz zoba. Za estetske fasete se odločamo predvsem, kadar gre za izboljšanje izgleda.

Postopek izdelave estetske fasete

Postopek je podoben kot pri izdelavi prevleke. Sprednjo ploskev zoba in grizni rob se obrusi. Vzame se odtis in izbere primerna barva. Tehnik izlije mavčni odlitek in na njem izdela estetsko faseto. Faseta se nato kontrolira v ustih, preveri se ali ustreza barva, ali dobro nalega na obrušen zob, ali je v ustreznem odnosu do dlesni, in do sosednjih zob. V primeru, da je vse v redu, se taka faseta cementira. Takšne fasete običajno dobro služijo svojemu namenu, redko se zgodi, da odpade ali se zlomi, vendar nič pogosteje kot se to zgodi z drugimi protetičnimi deli.

Pri zelo zabarvanih zobeh lahko skozi zobne luske proseva temna barva

Kadar so zobje zelo temni, se z luskami težko korigira barva čez keramiko, saj so luske tanke. Pri zelo zabarvanih zobeh je običajno potrebno narediti kovinsko keramično prevleko, cirkonij prevleko, ali pa zob prej beliti.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …