Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Faseta zoba

Faseta zoba
Faseta zoba

Imam 3 leta star mostiček zgornjih zob. Z enega zoba in sicer z dvojke, mi je padla faseta zoba. Ali je potrebno za novo faseto odstraniti mostiček, ali obstaja lepilo, da bi se faseto prilepilo tako močno, da ne bi odpadala, in kaj v primeru, da faseto izgubim? Ali je možno napraviti nov zob na tem mestu, čeprav ni korenine? (kot protezo)

 

Glede popravila izpadle zobne fasete

Vez med fasetirnim materialom za fasete in kovino je problematična, saj le redki sistemi za lepljenje izpadlih zobnih faset držijo zelo dobro.

Problem je v postopku. Sistemi, ki se uporabljajo so namenjeni postopkom izdelave zobnih faset v laboratoriju. V svojem postopku zahtevajo uporabo visoke temperature. V ustih takih pogojev ne moremo doseči.

Obstaja nekaj lepil, toda nobeno ni 100% učinkovito.Izpadanje zobne fasete se rado ponavlja.

Še najbolje je, če se v ustih izdela nova zobna faseta iz belega plombirnega materiala.

 

Glede proteze, ki bi nadomestila zob z izpadlo zobno faseto

Če sem prav razumela je dvojka, s katere je izpadla zobna faseta člen v zobnem mostičku. Če bi hoteli izdelati protezo samo za ta zob, je potrebno ta zob oziroma člen, ga je potrebno izrezati iz mostička. Vsaka proteza zahteva zaponke in naslonke, ki držijo protezo na zobeh nosilcih. Zaponke bi bile vidne, ko se nasmejete, naslonke pa bi zelo verjetno motile ugriz.

Nimam podatka ali gre za tri členski zobni mostiček, ali je ta dvojka, s katere je odletela faseta del večje protetične konstrukcije. Če gre za krajši mostiček in se bo odpadanje zobne fastete ponavljalo, bi bilo morda smiselno razmišljati o novem mostičku.

Morda gre za bruksizem

Nimam podatka o vzroku izpadle fasete. Če je šlo za nesrečen ugriz v trdo hrano, potem se bo reparatura fasete verjetno dobro obnesla. V kolikor pa gre za bruksizem (nočno stiskanje ali škrtanje zob), svetujem takoj po popravilu zobne fastete ali novega mostička izdelavo bruksisitične opornice.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …