Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Fiksni aparat ali protetika

Fiksni aparat ali protetika
Fiksni aparat ali protetika

Stara sem 36 let in kot otrok bi morala nositi aparat. Ker ga pa nisem, imam zdaj posledice in probleme. Nimam pravega ugriza in zobje predvsem spodnji sprednji se mi pomikajo noter, tako da so mi sedaj priporočali fiksni aparat, ki naj bi ga nosila 2 leti in bi imela vse zobe kot iz je treba. Spet drug zobozdravnik pa mi je svetoval da bi dala 4 spodnje svoje zobe pulit in nove. Sedaj pa ne vem, kako in kaj. Jaz bi se raje odločila za fiksni aparat čeprav ne vem, če to ne bi bil samo vržen denar vstran kar pa danes seveda ni poceni. Ali pa naj dam pulit pa spet ne vem, če je pametno. Ali se še da to rešiti z aparatom pri mojih letih ali kaj mi vi svetujete?

 

Vaše vprašanje je zelo na mestu in zelo prav je, da poiščete več mnenj, tako se boste lažje odločili za pravi korak. Vaša odločitev o izbiri zdravljenja je odvisna od vaših osebnih preferenc, finančnih zmožnosti in kako hitro in kakšne rezultate želite doseči. Obe možnosti, torej nošenje fiksnega ortodontskega aparata ali ekstrakcija štirih spodnjih zob in nadomestitev s protetiko, imata svoje prednosti in slabosti.

Dejavniki, ki jih morda želite upoštevati:

Fiksni ortodontski aparat:

 • Prednosti:
  • Fiksni aparat bi omogočil premik zob in pravilno vzpostavitev ugriza.
  • Ohranili bi naravne zobe in ne bi izgubili nobenega zoba.
 • Slabosti:
  • Traja nekaj let, da dosežete želene rezultate.
  • Zahteva redne obiske pri ortodontu in stroške vzdrževanja.

Ekstrakcija štirih spodnjih zob in nadomestitev s protetiko:

 • Prednosti:
  • Hitrejši rezultati, saj ni potrebno premikati zob.
  • Manj obiskov pri zobozdravniku in potencialno nižji stroški v primerjavi s fiksnim aparatom.
 • Slabosti:
  • Trajno izgubite štiri zobe, kar lahko vpliva na funkcijo in videz vašega nasmeha.
  • Predvidevam, da bi se naredil mostiček, zahteva posebno nego in se sčasoma lahko obrabi, kar pomeni potrebo po nadomestitvi.

Osebno menim, da je bolje ohraniti zobe in se odločiti za ortodontsko terapijo. Puljenja zob vam ne svetujem, če to ni nujno potrebno. Novi zobje vam ne bodo zrasli. Starost ni ovira za ortodontsko zdravljenje. Z ortodontsko terapijo se bo korigiral ugriz celotnega zobovja, s protetično terapijo pa verjetno le lokalno. Razmislite, ni se potrebno odločiti od danes na jutri.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.